METEOROLOG ĐURIĆ IZNEO ŠOKANTNU PROGNOZU ZA NAREDNE DANE: Spremite se za LUDILO OD VREMENA!

Autor: Republika

Vesti

24.07.2021

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spremite se za novi temperaturni šok.

RepublikaFoto: facebook.com/Djordje Djuric/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Leto, onakvo kakvo treba da bude, prijatno toplo sa svežim noćima, trajaće jos samo jedan dan, a zatim sledi ono što smo prošli već tri puta od početka najtoplijeg godišnjeg doba – novi talas toplote iz Afrike.

Meteorolozi najavljuju i dolazak tropskih noći, tako da će kraj jula obeležiti dnevne temperature od 35 do čak 40 stepeni, a noćne neće biti niže od 20.

- Nekoliko dana već uživamo u prijatnim temperaturama i, u stvari, ovo vreme je naše leto. Mnogi su i zaboravili da temperature od juče, koje su danas i koje će biti još sutra, jesu leto. To su vrednosti, manje – više, od 26 do 30 stepeni Celzijusovih. Vreme je ugodno, čak su i noći prijatne za spavanje. To će potrajati još samo u subotu, što znači da će biti pretežno sunčano i umereno toplo uz temperature do 30 stepeni. Nigde neće prelaziti 30 – kaže Đorđe Đurić, meteorolog, prenosi Blic.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na jugu i istoku zemlje retka pojava kratkotrajnog pljuska s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 11 do 18 C, najviša dnevna od 29 do 31 stepen C.

Već u nedelju, najavljuje Đurić, biće toplije u odnosu na subotu i petak. U većini predela temperature će od 25. jula biti iznad 30 stepeni. To neće biti ekstremna promena i ekstremno visoka temperatura, do 32-33 stepena.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od ponedeljka pakleno

- U ponedeljak sledi priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike što će dovesti do daljeg porasta temperatura. Kraj je jula i to treba i očekivati, tako da biti veoma toplo vreme sa temeperaturama, u ponedeljak do +35, a najvrelije će biti u utorak i sredu. Tada bismo u većini predela imali temperature i preko +35 stepeni, čak do +40 – kaže Đorđe Đurić i ističe da postoji mogućnost da najtoplije bude na istoku zemlje, oko Negotina, sa vrednostima do čak 40 stepeni.

U ostalim delovima zemlje 36-37 će biti maksimum i zadržaće se pretežno sunčano, a u poslepodnevnim časovima postojaće mogućnost za razvoj oblačnosti i ređu pojavu lokalnog pljuska sa grmljavinom.

Prema trenutnim prognozama, u četvrtak i petak sledi blagi pad temperature, za oko par stepeni, ali ostaju vrednosti iznad 30 stepeni i ostaje veoma toplo u Srbiji. U ovom periodu nema značajnih padavina i do kraja jula, i možda i prvih dana avgusta, će se zadržati pravo letnje vreme uz parametre visokih temeperatura.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prognoza za naredne dane

Đorđe Đurić najavljuje da će od ponedeljka 26. jula i noći ponovo biti neugodnije za spavanje, što znači da bi u većim gradovima, naprimer u Beogradu i u delovima Vojvodine, temperatura noću bila iznad 20 stepeni.

Subota

Prema podacima RHZM u subotu se očekuje pretežno sunčano vreme. Maksimalna temperatura će iznositi 31, a minimalna 18 stepeni Celzijusovih.

Nedelja

U nedelju vreme sunčano i temperatura raste za nekoliko stepeni. Maskimlna dnevna će dostizati 33 stepena, dok će noću pasti do 20 stepeni Celzijusovih.

Ponedeljak

Prvog radnog dan sedmice pred nama, uz sunčano vreme, temperatura će se popeti na 36 stepeni maksimlano u toku dana. Minimalna će iznositi 23 stepena Celzijusovih.

Utorak

Tokom 27. jula biče sunčano i veoma toplo. Prema prognozi RHMZ, maksimalna temeperatura će biti 36, a minimalna 24. Iste vrednosti se očekuju i u sredu, 28. jula.

Savet meteorologa

Meteorolog Đorđe Đurić poručuje da visoke temeperature nose potencijalne opasnosti po zdravlje i zato poručuje da treba izbegavati velike aktivnosti u najtoplijem delu dana.

- Tokom veoma toplih dana poželjno je koristiti jutarnje časove za sunčanje i kretanje. Od 10 do 15-16 sati, ako se izlažemo suncu, obavezno treba mazati adekvatne zaštitne kreme. Najbolje je ujutru biti na suncu zbog vitamina D.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ima li neko protiv

24.07.2021 12:14

Glasam za plus 40 a ne za minus 40.