VIRUS NE BIRA MLAĐE ILI STARIJE: Ivanuša upozorava da će delta soj USKORO biti DOMINANTAN u Evropi!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.07.2021

11:27

Epidemiološka situcija u Srbiji je još stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih od korona virusa opominje da bi u narednim nedeljama mogao da bude i četvorocifren, ako se mere ne budu poštovale, rekao je danas direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marijan Ivanuša

Prema njegovim rečima, u evropskom regionu epidemiološka situacija se pogoršava zbog bržeg širenja delta soja koji će, kako kaže, do kraja avgusta biti dominantan u Evropi.

- Delta soj jeste ozbiljan i pratimo ga više meseci. U evropskom regionu situacija se generalno pogoršova, a uzrok je najčešće baš delta soj virusa. Očekuje se da do kraja avgusta u 90 odsto registrovanih slučajeva u Evropi bude upravo delta soj - rekao je Ivanuša gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Kada je reč o efikasnosti postojećih vakcina na delta soj, Ivanuša kaže da je svojstvo virusa jedno, a dejstvo vakcine drugo.

- Svaka osoba kada se zarazi stvara nove kopije virusa u svom organizmu. Tokom tog procesa može da dođe do greške koja stvara mutacije. Svaka pa i minimalna promena najčešće ide u korist virusa - objasnio je Ivanuša.

Istakao je da je najveća prednost vakcina koje su na raspolaganju to što sprečavaju da oni koji su ih primili dobiju teže oblike bolesti, da završe u bolnici pa i umru.

Dodaje da se delta soj posebno brže širi među mladima ne zato što su podložniji toj varijanti virusa, već zato što su u manjoj meri vakcinisani.

- Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu - naglasio je Ivanuša.

Upozorio je da je novi talas je na pragu, a "od našeg ponašanja i vakcinacije zavisi kakav će biti".

Kada je reč o trećoj dozi vakcine predstavnik SZO kaže da ta organizacija još nije zauzela stav.

- SZO je vrlo konzervativan u iznošenju stavova dok se sve ne analizira. Znamo da oni koji su se vakcinisali početkom godine i dalje imaju visoku zaštitu. Zbog toga još ne promovišemo ideju treće doze imajući u vidu da je globalno još veliki nedostatak vakcina - zaključio je Ivanuša.

Komentari (0)

Loading