KADAR NEVERA! Na Zvezdari RADI GREJANJE usred TROPSKOG TALASA: Beograđani šokirani, odmah zvali nadležne

Autor: Republika

Vesti

17.07.2021

14:45

Kao da nisu bile dovoljne preterano visoke temperature vazduha poslednjih dana, sugrađane iz Vojina Đurašinovića Kostje na Zvezdari dodatno su u četvrtak po podne "ugrejali" radijatori u stanovima.

Republika
Foto: Ilustracija

Situaciju za verovali ili ne, doživeli su stanari na brojevima 17 i 19, kada su sasvim slučajno primetili mlaka rebra u svojim domovima, i to samo onaj deo komšija čiji stanovi gledaju na toplanu "Mirijevo".

Neobična, a pomalo i ironična situacija šokirala je ove Beograđane. Kako je ispričala Marija Š. iz broja 19, ne zna koliko su dugo grejani stanovi, ali ona je slučajno to primetila tek popodne.

- Slučajno sam se uhvatila za cev u hodniku i ostala sam zatečena time što je mlaka - priča Marija. - Ubrzo zatim pozvala me je komšinica i pitala me je da li mi je topao radijator i u dnevnoj sobi, kao njoj. Ponovo sam ostala u čudu jer očigledno nešto nije bilo u redu.

Komšije u broju 19 pozivali su jedni druge i tako alarmirali celu zgradu. Utvrdili su da je topla samo jedna vertikala njihove stambene zajednice, a pronela se ista priča i u susednoj zgradi, u broju 17. Kako priča Zoran M., kada je čuo, mislio je da je reč o vicu.

- Da ne verujete, kad je napolju skoro 40 stepeni, puštaju grejanje, a kada je minus ume da se dogodi kvar pa se smrznemo u stanovima. Sve je naopako - čudi se Zoran.

Prema rečima komšija, zvanično nemaju odgovor na pitanje šta se dogodilo. Dva su tumačenja ovog neobičnog problema. Ili je reč o probama toplovoda, za koji sumnjaju da je nedavno izgrađen u Rableovoj ulici, budući da su radovi završeni, ili o očiglednoj grešci. Veruju i u mogućnost da je neki ventil popustio pa je voda otišla u radijatore, prenose Novosti.

Šta je dovelo do grejanja stanova u letnjem periodu pitali smo i JKP "Beogradske elektrane". Oni su nam potvrdili da su dobili reklamaciju od jednog stanara da vertikala na grejnim instalacijama progreva, ali konkretno objašnjenje situacije nismo dobili.

- Terenska ekipa "Beogradskih elektrana" je odmah izašla na reklamaciju i intervenisala u toplotnoj predajnoj stanici i izvršila proveru u stanu potrošača koji je uputio reklamaciju - rekli su u preduzeću. - Vlasnik stana je odmah i potvrdio da je prestalo progrevanje.

GREJNA SEZONA POČINJE 15. OKTOBRA

Prema važećoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti će biti zagrevani danima za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu. Ukoliko se ovi uslovi nastave i posle 3. maja, Sekretarijat za energetiku, može naložiti obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima.

Iz ovog preduzeća takođe napominju da na svakom grejnom području, na kojem potrošači imaju uslugu potrošne tople vode, može doći do slučajnog progrevanja u grejnim instalacijama, mada se to retko dešava, a takve reklamacije se odmah otklanjaju. Međutim, stanari u Vojina Đurašinovića Kostje, toplu vodu imaju kroz bojler, čime je ova situacija dodatno čudna.

Komentari (1)

Loading
vladimir

17.07.2021 15:04

platite račune za grejanje pa će vam isključiti grejanje