ISPOVEST STANARA URUŠENE ZGRADE NA VRAČARU: Uzeli smo samo najosnovnije i izleteli, a onda su zidovi počeli da se ruše

Autor: Aleksandra GRUJIĆ

Vesti

16.07.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na beogradskoj opštini Vračar danas se urušila zgrada, a stanari su nekoliko minuta ranije napustili objekat jer su shvatili šta se dešava.

Foto: ST/N. PANČIĆ
SVI NA ULICI: Zgrada sa prednje strane

Tragedija izbegnuta samo pukom srećom. Bahati investitori koji su počeli sa izgradnjom neobezbeđenog objekta u Vidovdanskoj ulici na Vračaru juče su mogli da zatrpaju sedmoro ljudi u susednoj zgradi.

Ta zgrada, naime, urušila se i bukvalno su u zemlju propali deo podruma i kuhinja i kupatilo jednog stana u visokom prizemlju. Srećom, svi stanari su nekoliko minuta ranije napustili objekat jer su shvatili šta se dešava. Filmski scenario odigrao se oko 11 sati.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ko gradi sporni objekat

Investitor: Milica Mišić iz Beograda (ona, međutim, nije pravi investitor, već jedan od stanara pošto se projekat vodi na stanare)

Odgovorni projektant: Aleksandra Bojkovec

Izrada tehničke dokumentacije: Biro Andreev d. o. o.

Izvođač radova: Ropeber studio d. o. o.

Odgovorni izvođač radova: Milovan R. Radojević

Stručni nadzor: Boris Šormaz

* podaci sa table na gradilištu

UPOZORAVALI IH

Ljubica Stanković, žena koja živi u stanu iznad urušenog, bila je vidno uznemirena.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ljubica Stanković

- Sve je počelo da puca u stanu ispod mog. Zbog nečijeg nemara odjednom smo se našli na ulici. Strahujem da ću ostati bez svega što sam godinama sticala. Ne znam šta će biti sa nama stanarima ove zgrade. Mi, dok je zgrada u ovakvom stanju, ne možemo u nju da se vratimo. Nadam se da će nam odgovorni za ovaj nemili događaj obezbediti krov nad glavom - ispričala je Stankovićeva za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vlasnici urušenog stana

Na TV čuli da su ostali bez stana

Vlasnici stana koji se urušio kažu da su na televiziji saznali šta se dogodilo.

- Ovo je veliki šok za nas! Na svu sreću, nismo bili u stanu kad se drama odvijala. Ovaj srušeni stan smo namenili našem sinu da se u budućnosti preseli i osamostali, a sve stvari unutra bile su nove. Ono što sam mogla da primetim jeste da su se urušili kuhinja i kupatilo i nadam se da će na tome ostati - rekla je vlasnica stana Snežana Janjić Lukinović.

Kako ističe predsednik skupštine stanara urušene zgrade Novica Stanimirović, evakuisali su se glavom bez obzira.

- Uzeli smo samo najosnovnije, ono što nam je bilo prvo pri ruci i izleteli napolje. Nije prošlo ni pet minuta kada smo čuli zvuk poput eksplozije i videli kako se zidovi ruše. Bile su to jezive scene - priča on za naš list.

RepublikaFoto: ST/N. Pančić
Novica Stanimirović

Stanimirović se, kaže, zajedno sa ostalim stanarima još pre mesec dana obraćao izvođačima radova, upozoravajući ih da nije bezbedno da grade, ali se oni na to nisu obazirali, govoreći da je to što im pucaju zidovi normalna pojava i da će sve sanirati po završetku radova.

- Više puta sam govorio nadzornim organima da treba da se stavi betonska potpora, koja bi zaštitila zgradu, ali oni to nisu uradili - objašnjava Stanimirović.

Biro: Mi smo samo projektanti

Srpski telegraf pozvao je Biro "Andreev", koji je naveden kao projektant zgrade koja se gradi i zbog koje se urušio susedni objekat. Dobili smo samo kratak odgovor:

- Mi nemamo veze sa izvođenjem radova jer smo mi samo projektanti.

 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vesić: Stanarima će biti obezbeđen privremeni smeštaj

ODOBRENJE ZA ULAZAK

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izašao je na lice mesta i rekao da se još ne zna tačno ko je investitor koji je započeo radove pored urušene zgrade zato što se, kako kaže, projekat vodi na fizička lica, koja su vlasnici placa. On je takođe najavio da će odmah biti podnete krivične prijave protiv odgovornih za urušavanje zgrade. Stanarima je obećao da će im biti obezbeđen privremeni smeštaj do saniranja njihove zgrade.

- Ne možemo da uđemo u zgradu jer je policija zabranila ulaz. Čeka se statičar, koji jedini može da odobri ulazak. Nakon toga će opštinska komisija da popiše sve stvari i utvrdi štetu i to će biti osnov za zahtev za odštetu stanara - istakao je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading