"Moja prva plata“ dobar start za 8.500 mladih! Dve trećine kompanija zaposliće mlade kadrove

Autor: Republika

Vesti

13.07.2021

16:15

Više od 5.000 kompanije primilo je mlade iz programa "Moja prava plata", a sada dve trećine njih planira da im obezbedi stalni posao posle devetomesečne obuke, najavio je juče Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na predstavljanju rezultata prve faze ovog projekta.

promo

Čadež je u Privrednoj komori Srbije rekao da je više od trećine kompanija davalo dodatnu naknadu mladima tokom Programa na iznos koji je vlada obezbedila. 

- Program je omogućio privredi da zaposli mlade kadrove. Oko deset hiljada kompanija je raspisalo pozive i oko 8.500 mladih učestvuje u Programu -  ističe predsednik PKS.

Čadež kaže da se sa Vladom Srbije razgovara kako da se Program dodatno unapredi i omogući da doprinos poslodavaca bude veći.

- Zadovoljni smo ovom akcijom čiji je cilj da se mladim ljudima pruži šansa da dobiju prvo zaposlenje. Ideja je bila da mladima, koji nemaju radno iskustvo, država pomogne kroz Program, i da kroz podršku firmama, koje to žele, omogućimo da zaposle mlade i da ih nauče da rade u sektoru - ističe predsednik PKS koji je zahvalio premijerki i Vladi Srbije na podršci u realizaciji ovog programa koji se nastavlja.
Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara. Zaprvi ciklus Programa "Moja prva plata” opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Srbije, a predlaže se i povećanje naknade.

Komentari (0)

Loading