DOBRE VESTI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE! Penzije veće bar 5 odsto: U novembru i jednokratna pomoć od 3.000 ili 5.000 dinara

Autor:

Vesti

11.07.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzije u Srbiji do kraja godine porašće bar pet odsto, a najstariji građani dobiće i jednokratnu pomoć, najavila je juče premijerka Ana Brnabić.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kako saznaje Srpski telegraf od sagovornika iz Vlade Srbije, ima nagoveštaja da bi povećanje primanja za penzionere moglo da bude i iznad pet odsto. Što se tiče jednokratne pomoći, ona će biti isplaćena najverovatnije u novembru, i to u iznosu od 3.000 ili 5.000 dinara, zavisno od stanja u državnoj kasi.

- Svi se nadamo da će iznos biti ovaj veći. Ekonomski rezultati od početka godine su takvi da ima razloga za optimizam. To znači da penzioneri mogu da očekuju dobre vesti - ocenjuje naš sagovornik.

BOLJI OD BUGARA

Premijerka Brnabić je izjavila i da očekuje da će do kraja godine prosečna plata u našoj zemlji biti iznad 600 evra.

- Povećanje plata iznad 600 evra omogućiće rast BDP, za koji očekujem da ove godine bude sedam odsto. Srbija je po platama već sada pretekla sve zemlje zapadnog Balkana. Očekujemo da do 1. januara 2022. prestignemo i Bugarsku.

Komentarišući listu najbezbednijih zemalja na svetu 2021, na kojoj se Srbija sa 59. popela na 34. mesto, Brnabićeva kaže da je na to uticala zdravstvena situacija u vezi s virusom korona, sposobnost sprovođenja imunizacije, ali i ekonomski rast.

Plate u regionu

Bugarska 583

Srbija 565

Crna Gora 526

BiH 504

S. Makedonija 458

Albanija  438

* u evrima

Ističući da je to velika stvar za Srbiju, premijerka je navela da smo, pored Estonije, daleko najbolje rangirana zemlja u jugoistočnoj Evropi i da smo bolje rangirani od polovine članica EU.

- To je velika stvar, to je i ekonomska bezbednost, bezbednost građana i ovo je još jedan objektivan indikator koji pokazuje koliko Srbija napreduje u svakom sektoru - kazala je premijerka.

VELIKA INVESTICIJA

Govoreći o ekonomskom i privrednom rastu naše zemlje, Brnabićeva navodi da je protekle nedelje ubeležena velika investicija za budućnost, odnosno da je izvedena prva generacija đaka osnovnih škola kojima je informatika bila obavezan predmet.

- To je ogromna investicija za budućnost, oni su ispred svojih vršnjaka iz razvijenih evropskih zemalja poput Švajcarske, Nemačke, gde informatika nije obavezan predmet - kazala je predsednica Vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kiza

12.07.2021 17:00

Penzije sve više zaostaju za platama.