NOVI TALAS NAM NE GINE! Upozorenje doktora Kona: Uveo bih OBAVEZNU VAKCINACIJU!

Autor: Republika

Vesti

04.07.2021

17:16

Epidemiolog Predrag Kon gostovao je u jednoj emisiji gde je objasnio šta nas čeka na jesen što se tiče mera u vezi sa pandemijom korona virusa, kao i kada će doći do novog talasa.

Tanjug
Predrag Kon

Pad broja novozaraženih, koji je trajao dva meseca, evidentno je zaustavljen, a prethodne nedelje čak smo imali i više obolelih nego sedam dana ranije. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", u Srbiji smo prošle sedmice imali 571 novozaraženog, a nedelju dana ranije, od 21. do 27. juna - 548. Ili 4,8 odsto manje.

- Ovi što se sada zaražavaju to su uglavnom mlađi ljudi, kao na samom početku epidemije. Oni imaju česte kontakte, tako da je i realnost brže prenošenje virusa - objasnio je epidemiolog dr Predrag Kon na TV K1.

On je obelodanio da je moguće da dođe do pooštravanja mera u skladu sa praćenjem zaraženih i njihovih kontakata, ali i potvrdio da nam novi talas "ne gine".

- Na jesen nam preti novi talas. S ovim stepenom vakcinacije, on je izvestan. Ljudi moraju da shvate da nismo dostigli kolektivni imunitet. S brojkama se manipuliše, ili blaže da kažem, različito se predstavljaju. Kada se kaže da je vakcinisano blizu 50 odsto, misli se na punoletne građane, oko 5,4 miliona koliko se procenjuje da ih je trenutno u Srbiji. Međutim, mi smo obuhvat vakcinacije pomerili na granicu do 12 godina, dakle potrebno nam je još više vakcinisanih - objasnio je dr Kon.

Srbija je trenutno sa oko 16 zaraženih na 100.000 stanovnika na samoj granici između zelene i žute korona zone (zelena do 15/100.000). Međutim, prošle godine smo uspeli da se spustimo ispod 10/100.000.

- Zaraza se spušta ka mlađem uzrastu, to je evidentno. Novi talas je izvestan, mada je sigurno da on neće biti kao oni prethodni. Mislim da možemo da imamo oko 1.000 zaraženih na dan, ne mnogo više. I to ne početkom septembra, nego nešto kasnije. Ipak, problem je što mi ne znamo koliko je zaštićenih ljudi, odnosno koliko je ukupno vakcinisanih i onih koji su preležali koronu - rekao je dr Kon.

Po njegovim rečima, nije isključen ni povratak strožih mera u datom momentu.

- Kada krene talas, mi ne možemo tek tako da ga pustimo. Moraćemo nekako da reagujemo. Talas neće krenuti brzo, ali će krenuti - dodao je dr Kon i napomenuo "da je treća doza vakcine realnost".

A na pitanje šta bi on uradio u ovom trenutku, nema dilemu: "Uveo bih obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva", zaključio je dr Kon.

Komentari (2)

Loading
Vladica

06.07.2021 14:42

Bez obavezne vakcinacije nema uspeha u borbi protiv korone.