DAČIĆ: Dijaspora zaslužuje veće mesto na političkoj sceni u Srbiji

Autor:

Vesti

28.06.2021

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da pitanje glasanja dijaspore na predstojećim izborima u Srbiji "neće naći mesto u medjustranačkom dijalogu".

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

Dačić je za portal Vesti-online.com rekao da dijaspora "definitivno" zaslužuje veće mesto na političkoj sceni u Srbiji, ali i dodao da je trenutno kasno da se pokreće takva procedura zbog izbora koji slede.

On je rekao da pitanje institucionalizovanja predstavnika dijaspore u parlamentu i njihovog uključivanja u politički život zahteva sistemsko rešenje u okviru kog kako je naveo, "treba sagledati i kompletan izborni proces".

- S jedne strane, neophodan je koncept o mestu dijaspore u parlamentu, a sa druge je važno obezbediti uslove za korektno sprovodjenje izbornog procesa u dijaspori - rekao je Dačić.


On je naveo i da su u opticaju različite ideje koje se mogu konkretizovati kroz više modela, te ukazao da do sada predloženi modeli nisu pokazali veliko interesovanje dijaspore za glasanje, zbog čega je ukupan broj glasača ostao "na izuzetno niskom nivou".

- Zato ova tema izlazi iz okvira aktuelnih prioriteta i odlaže se za neke naredne izbore. Iz tih razloga neće naći mesto ni u medjustranačkom dijalogu - rekao je Dačić.

On je naveo da u različitim zemljama, po tom pitanju, postoje različita iskustva koja bi "eventualno mogla" biti primenjiva i u Srbiji.

- Razgovarao sam sa predstavnicima Bundestaga i oni su uvereni da će na njihovim izborima 15 odsto gradjana glasati putem pošte - rekao je predsednik parlamenta.

On je izrazio uverenje da bi u Srbiji, u slučaju da se odobri glasanjem putem pošte, "vrlo brzo počele da kolaju glasine da je u pitanju neka prevara".

- Evidentno je da postoji veliko nepoverenje u takav način glasanja, da ne govorim i o mogućnosti da se glasa putem interneta uz primenu elektronskih potpisa i drugih mera bezbednosti informacija - rekao je Dačić.

Dodao je da treba raditi na izgradnji poverenja da bi takva glasačka procedura i u Srbiji funkcionisala na najbolji mogući način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading