MULJAČINA NA 100 NAČINA: SALE ŠOJIĆ I MEDIGRUPA NAMEŠTALI TENDERE NA "TESLI"

Autor:

Vesti

16.06.2021

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Vlaisavljević, nekadašnji direktor Aerodroma "Nikola Tesla", muljao je i sa Medigrupom, privatnom zdravstvenom ustanovom čuvenom po skandalu decenije kada su iz kartona pacijenata procurili poverljivi podaci.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug
Saša Vlaisavljević/Ilustracija

On je, kako saznaje Srpski telegraf, nameštao aerodromske tendere za ovu privatnu zdravstvenu mrežu, a zauzvrat je, između ostalog, kod njih besplatno koristio tretmane podmlađivanja i ubrizgavanja botoksa.

- Vlaisavljević je nameštao tendere za Medigrupu, odnosno njihove medicinske usluge. Bilo je tu raznih poslovnih aranžmana. Ali je zato direktor Vlaisavljević imao privilegiju da se podmlađuje na njihovim klinikama, botoksira. Išao je kod njih na te tretmane bockanja, zatezanja bora - priča upućeni izvor našeg lista.

Matić: Zaprepašćujuće je to što je Vlaisavljević aerodrom tretirao kao svoju privatnu firmu

PREDMET ISTRAGE

I taj poslovni aranžman biće, kako dodaje, predmet istrage nadležnih organa.

Tužilaštvo je, podsetimo, pokrenulo sveobuhvatnu istragu i naložilo policiji da prikupi informacije o poslovanju aerodroma u Vlaisavljevićevom mandatu. Kako nam je zvanično potvrđeno, proveravaju se upravo aerodromski tenderi.

Otkrića o Vlaisavljeviću

- za manje od pet godina potrošio oko 500.000 evra na više od 200 putovanja, koja su beležena kao službena

- uhvaćen kako vozi čak 221 kilometar na sat u luksuznom poršeu panameri

- zaposlio je više od 200 svojih ljudi, a postoje i poruke iz kojih se vidi da je od njih uzeo velike pare

- kupio je na Novom Beogradu celu zgradu za 10 miliona evra

- preko firme "Skaj multikom" aerodrom u vreme Vlaisavljevićevog mandata organizovao službena putovanja, nabavljao avio-karte i bukirao hotelski smeštaj

- u svojoj vili s dvorištem u Bulevaru patrijarha Pavla u septembru 2020. organizovao tim bilding za zaposlene, koji su morali da se takmiče u poznavanju svog direktora. Pitanja su bila koju kafu voli, koja mu je najdraža pesma, omiljeno jelo... Sve na račun firme

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Aerodrom Nikola Tesla

U seriji tekstova naš list je objavljivao mnogobrojne podatke i dokaze o svemu što je Vlaisavljević radio dok je vodio "Teslu", ali i nakon toga, kada je postavljen na čelo preduzeća "Aerodrom 2", firme zadužene za koordinaciju sa francuskim "Vansijem", koji je ugovorom o koncesiji preuzeo upravljanje aerodromom. A posebno je interesantan način na koji su tenderske komisije na aerodromu, dok je upravljao Vlaisavljević, redovno birale na nameštenim tenderima njemu bliske firme (pogledaj okvir). I Agencija za borbu protiv korupcije češlja njegovu imovinu zbog sumnje da je preko kumova i prijatelja, kao fiktivnih vlasnika firmi i nepokretnosti, prikrio šta sve poseduje.

NOVA SAZNANJA

U nastavcima je Srpski telegraf pisao i o problematičnom radu Medigrupe kad su procurili lični i zdravstveni podaci pacijenata, među kojima su i javne ličnosti, bankari, biznismeni, sportisti, političari, ali i sam menadžment Medigrupe.

Otkrića o Medigrupi

- Medigrupa je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša

- iz privatne zdravstvene mreže iscurili lični i zdravstveni podaci pacijenata

- procurili matični brojevi, adrese, nalazi pregleda, dijagnoze, terapije i obavljeni zahvati, istorijat ranijih bolesti i tegoba

- neki od tih pacijenata su i ucenjivani

- poreska policija (deluje u sastavu Poreske uprave) utvrdila utaju poreza na dobit u iznosu od 2.253.492 dinara unutar ovog sistema

- Nova otkrića zloupotreba i mahinacija koje su se događale u vreme kada je Saša Vlaisavljević upravljao aerodromom pokazuju da je on tom državnom firmom upravljao na skandalozan način. Zaprepašćujuće je to što je Vlaisavljević aerodrom tretirao kao svoju privatnu firmu, da je zaključivao privatne aranžmane, koji su išli čak i dotle da su se ticali njegovog estetskog ulepšavanja. Od suštinskog je značaja da tužilaštvo istraži ovaj slučaj do kraja i da na sva ova skandalozna pitanja dobijemo i sudski epilog - kaže za Srpski telegraf analitičar Marko Matić.

Vlaisavljević nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa o ovom slučaju, a do zaključenja broja odgovori nisu stigli ni iz Medigrupe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
SEAS 2021

16.06.2021 21:30

Slušala sam Senku Jelenković na SEAS-u 2021 kako je sve "zaista" i "transparentno" u postupku koncesije aerodroma. E pa lutko iz Kruševca baš mi je drago zbog tebe i da nisi mogla sakriti zadovoljstvo kada su Francuzi rekli da se oslanjaju na lokalne zaposlene i da imate samo nekoliko kolega Francuza. E pa vidiš meni je veoma žao zbog toga i posebno ću se potruditi zbog tebe i Saleta onako "zaista" i "transparetno" da objasnim tamo gde treba da se čuje i lako proveri baš sve što znam o vama a znaš da znam mnogo.

Cica Glisa

17.06.2021 21:25

@SEAS 2021 - Eh to Jelenkovic, tako fina zena, isto kao i nislijka Jelena Lukic, prelepotice

Avio ekipica

16.06.2021 21:38

A tek na CARGO NIL aferi koje je dodatne popuste obezbedio za Air Serbia ... kada li će to doći na red. Najbolji su ovi što misle da se ništa ne vidi, sve se vidi sve se zna.

Pravnici

16.06.2021 21:42

Mene lično zanima kako je posao na aerodromu dobila Natalija Krtolica.