SRBIJA JE NA POTEZU! Italijan koji je dokazao vezu između bombardovanja i kancera: Tužbom bi pokazali snagu i stavili se u isti nivo sa NATO

Autor:

Vesti

09.06.2021

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa mora da snosi deo odgovornosti za ono što se desilo na Kosovu i Metohiji 1999. pošto nisu samo Amerikanci bombardovali.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Anđelo Tartalja dokazao vezu između NATO bombi i kancera

Srbija bi braneći interese svojih građana, ulažući u tužbe, pokazala snagu i stavila se u isto nivo sa NATO, kaže za Sputnjik advokat Anđelo Tartalja koji je dokazao vezu između osiromašenog uranijuma i kancera.

Ovaj advokat iz Rima, koji je zajedno sa advokatskom kancelarijom "Aleksić" iz Niša pokrenuo pred Višim sudom u Beogradu spor po prvoj tužbi protiv NATO-a u ime obolelih od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom, stigao je u Srbiju.

Tartalja je u svojoj zemlji dobio 200 presuda u korist italijanskih vojnika i civila koji su oboleli od raka posle misije na Kosovu i Metohiji.

Dokazao vezu između NATO bombi i raka

On za Sputnjik kaže da ne može da izdvoji najvažniji elemenat tužbe koji je prevagnuo u dokazivanju uzročno – posledične veze između izloženosti osiromašenim uranijumom i oboljevanjem od raka.

Nije prevagnuo samo jedan element, svi elementi moraju biti različite prirode, stručni elementi, medicinski i dokazi zasnovani na pravnim elementima. Od kada sam poslednji put bio u Beogradu, doneto je još nekoliko važnih presuda, doneo ih je Kasacioni Apelacioni sud, ali i Državni savet Italije koji predstavlja jedno od glavnih pravosudnih tela u Republici Italiji - kaže Anđelo Tartalja.

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević
Sve završeno u Italiji

On dodaje da uopšte nije bilo potrebe da ide dalje, prema evropskim sudovima, jer su njegovi dokazi imali pozitivan prijem u okviru italijanskog pravosudnog sistema.

Presude su u potpunosti bivale pravosnažne, čak su se, kako je donošena svaka nova presuda, pojavljivale nove nijanse koje su dalje pomagale u tome da su sve te presude odmah bile pravosnažne u svakom pogledu i doprinosile pravednosti u ovim slučajevima. Sve ove presude su, ne samo svojom snagom, već i svojom brojnošću uticale na to da se u potpunosti potvrdi postojanje veze između osiromašenog uranijuma i oboljevanja od kancera - kaže ovaj italijanski advokat.

Ispitivanje i na američkim vojnicima

Kao jedan od dokaza u svojim tužbama Tartalja je naveo istraživanje koje su sproveli upravo oni koji su bacali bombe na Srbiju i Crnu Goru. Reč je o ispitivanju koje je obavljeno na američkim vojnicima.

U Kaliforniji je pronađen dokaz da su u telima umrlih vojnika bile tumorske ćelije, u njima su bile prisutne mikro i nano čestice, govorim o oblasti Eglin u toj državi, u pitanju je 1978. godina. Utvrđeno je da je uticaj trovanja njihovih tela uzrokovan upotrebom oružja sa osiromašenim uranijumom, upravo ono je izazvalo pojavu ovih tumorskih ćelija. Moj tim je zahvaljujući tome uspeo da krene u dalja istraživanja, to nam je bila osnova“.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
U Srbiji postoje lobisti protiv tužbi

Upitan da li razume da borba za pravdu zbog štete koja je naneta onima koji su boravili na Kosovu tokom NATO agresije nije ista u Italiji i Srbiji, zbog različitih političkih pritisaka na našu zemlju, Tartalja kaže da je jasno da u Srbiji postoje lobisti koji pokušavaju da osujete borbu, pre svega rad istraživačkih timova.

- Primetio sam da postoji takva vrsta pritiska koja se uglavnom bazira na određenim, prilično nelogičnim, pogrešnim postupcima. To mogu da potvrdim time što sam i ja koji nisam lekar, nisam stručno lice, uspevao da kroz sudsku praksu i izvođenje dokaza, pobijem argumente koje su navodili -kaže Tartalja.

Advokat koji je sada i član Advokatske komore Niša za Sputnjik kaže da je i sam, zbog slučajeva kojima se bavi poslednjih dvadeset godina osetio da nije popularan u svom okruženju. Ipak, Asocijacija evropske levice nedavno se zainteresovala za njegov rad na ovim slučajevima.

- Nikada nisam bio miljenik italijanske politike, uopšte me nije podržala Asocijacija levice, oni su se tek sada približili onome što radim. Uradili su to sada, jer su sad i saznali, odjeknulo je na međunarodnom planu ono što radimo ovde u Srbiji. Oni su važna politička organizacija, koja je po difoltu protiv NATO-a, ali u Italiji nikada niko nije bio uz mene, već su svi bili protiv mene - osim pravde. Ali, morao sam značajno da se potrudim oko toga“.

Kakav će biti odgovor NATO

Upitan da li veruje da će se NATO izjasniti po tužbi iz Beograda koja je ovih dana stigla u Brisel, čovek koji je veći deo karijere posvetio borbi protiv onih koji su bacali bombe sa osiromašenim uranijumom kaže;

Ne brinem se toliko za odgovor NATO-a, više me brine odgovor sudija. NATO je za mene protivnik u pravnom smislu. Jednostavno, strana koja učestvuje u samom procesu, kao bilo koja strana uključena u proces“.

Na kraju razgovora za Sputnjik on je potvrdio navode da su ga kontaktirale kolege iz Češke, čiji vojnici takođe oboljevaju od kancera posle boravka na Kosovu i Metohiji.

Pisali su mi, reč je o procesu dokazivanja veze o uzročnosti raka i osiromašenog uranijuma, ali ona je vrlo, vrlo komplikovana. Ne radi se samo o nečemu što treba da bude zasnovano na lekarskim i naučnim nalazima, već je to kompletan postupak, u pravnom smislu, koji je vrlo složen i komplikovan. Taj naučni, stručni dokaz predstavlja tek jednu ciglu u konstrukciji čitave zgrade - kaže Tartalja.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Prvog dana boravka u Srbiji on se u Ruskom domu susreo sa partnerom u borbi protiv NATO-a Srđanom Aleksićem i beogradskim kolegom Goranom Petronijevićem koji mu je ponudio da se pridruži nedavno osnovanom Centru za obnovu međunarodnog prava.

- Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv - kaže Anđelo Tartalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading