ŠTA SE DEŠAVA SA NEKRETNINAMA? Rastu cene, ali i tražnja, jedan faktor je PRESUDAN

Autor:

Vesti

26.05.2021

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suprotno predviđanjima gotovo svih stručnjaka, tržište nekretnina doživelo je procvat tokom pandemije.

RepublikaFoto: printscreen/Google Maps

Potražnja za stanovima i kućama i dalje raste, pa sa njom i cene.

Ali šta još utiče na cene, i dokle će da rastu? Da li je će još poskupeti i građevinski materijal? Gosti TV Prva bili su Oliver Glišić, advokat i Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije.

Stanovi su tržišna kategorija, tako da je i zemljište u ovom momentu tržišna kategorija. Od ponude i lokacija zavisi i cena. Ako je mala ponuda, cene su više, kao što je normalno kada je tržišna ekonomija u pitanju. Stambena izgradnja nije procvetala samo kod nas, već u celom svetu, a u Americi posebno - navodi Goran Rodić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako ističe, kad krene tržišne nekretnina, onda krene cela privreda, jer stanovi nisu samo zidari, tesari i armirači, već 50 industrijskih grana.

Ovaj investicioni bum kod nas, koji se ne ogleda samo u stanovima, nego i u infrasrukturi, u znatnoj meri diže i životni standard ljudi i bruto nacionalni dohodak i svaki uloženi dinar vraća se triput - ističe Rodić: Lokacija, lokacija, lokacija - to je jedan od osnovnih uslova za cenu stana. Kvalitet mora da se radi po standardima.

Advokat Oliver Glišić ističe da je građevinsko zemljište ograničen resurs.

- Iscrpljivanjem tog resursa dolazi do povećanja cena, što automatski utiče na konačnu cenu proizvoda, tj. stanova. Osnovna stvar za strane investitore je pravna sigurnost sa jedne strane i dostupnost kvalitetnih registara koji će takvu sigurnost potvrditi i protokolisati kroz pravni sistem sa druge strane - navodi Glišić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading