EPS odgovorio ministarki Mihajlović: Njene pogubne odluke će građane više koštati nego bilo koji potez rudara

Autor:

Vesti

26.05.2021

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčić ističe da javnost mora da zna istinu da je TE „Kolubara B“ zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milorad Grčić

– Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane „Kolubara B”. EPS je sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – kaže prof. dr Jovan Despotović, predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije”, povodom današnje izjave Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, da ministarstvo obustavlja dalju gradnju TE „Kolubara B”.

On ističe da je Ministarstvo energetike zaobišlo Nadzorni odbor EPS pri donošenju ove strateške odluke i da članovi NO u ovom periodu treba maksimalno da se uklјuče u sagledavanje pravca razvoja EPS-a u budućnosti.

Moram da napomenem da tačka o „Kolubari B” nije povučena sa sednice, kako tvrdi ministarka, već je NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije i za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje – kaže Despotović.

Na današnju izjavu potpredsednice Vlade Srbije reaguje i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Po zakonu, rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, a u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7 do 13 časova i nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije. Uvek ću stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije – rekao je Grčić.

– Verujem da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara „Kolubare” i „Kostolca”. Podsećam Ministarstvo rudarstva i energetike da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE „Kolubara B“. Na osnovu te odluke EPS je krenuo u realizaciju projekta. Napominjem da je projekat bio u skladu sa preuzetim i budućim obavezama Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, te nema nijednog razloga da ovaj projekat bude izbačen iz investicionog plana. Takođe, 5. februara 2020. godine Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo i rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje TE „Kolubara B“ i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem. Međutim, ministarka Zorana Mihajlović je odlučila da za jedan dan promeni sve odluke i Vlade Srbije i ministarstva bez ikakvih prethodnih analiza i konsultacija. Kao da je država za sebe od koje počinje sve. A verujem da nije.

Grčić ističe da javnost mora da zna istinu da je TE „Kolubara B“ zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase. JP EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza naše zemlje prema Evropskoj uniji.

– Povlače se iz rada TE „Kolubara A“ i TE „Morava“ ukupne snage 324 MW, postrojenja za odsumporavanje na svim termo blokovima dodatno umanjuju proizvodnju električne energije za 120 MW, a za potrebe toplodalekovoda ka Novom Beogradu, umanjuje se za dodatnih 160 MW. Zato nam je potrebna TE „Kolubara B”, jer je efikasnija, ima manju emisiju CO2 i ima samo 350 MW. Građani Srbije treba da znaju šta bi bile posledice obustavljanja projekta i brze dekarbonizacije Srbije. Bili bismo jedni od retkih zemalja sa dekarbonizacijom elektroenergetskog sektora u većem procentu nego što EU zahteva za svoje članice, izgubili bismo nekoliko desetina hiljada radnih mesta i u EPS i ostalim pratećim kompanijama u Srbiji. Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije zavisno od količine uvoza. Viša cena struje odrazila bi se i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna – kaže prvi čovek EPS.

– Zato verujem da stručna javnost mora da se aktivno uključi u razvoj buduće energetske politike jer EPS ulaže značajna sredstva u modernizaciju starih i razvoj novih kapaciteta sa tzv. čistom energijom. Srbija ne može da se odrekne uglja u potpunosti u ovom trenutku jer ćemo se na taj način odreći energetske nezavisnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading