DANAS SE USVAJA NOVI ZAKON U SRBIJI! U zatvor svako ko oda tajnu sa posla: A evo kako se odmerava kazna

Autor:

Vesti

25.05.2021

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji su nedavno utvrđeni predlozi zakona o zaštiti poslovne tajne koji bi danas na sednici Vlade trebalo da budu usvojeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon što ovaj zakon bude zvanično usvojen, u našem zakonu biće mnogo preciznije navedeno koje informacije su poslovna tajna i kakve će biti zakonske kazne za one koji ih odaju.

Kako stručnjaci kažu za Mondo, jedan od najtežih prekršaja jeste kada se službena tajna odaje konkurenciji, nakon čega nastaje potencijalna šteta za poslodavca. 

Kazne su u starom zakonu bile pretežno novčane, ali one će sada pre svega zavisiti od količine gubitka do kojeg je došlo, kaže za Mondo advokat Svetozar Vujačić. 

MORA DA IMA KOMERCIJALNU VREDNOST

Da bi nešto bilo određeno kao poslovna tajna, mora da ima komercijalnu vrednost. 

- Poslovnom tajnom ne smatra se informacija koja je označena kao poslovna tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe službenog položaja ili drugog nezakonitog akta ili postupanja domaćeg ili stranog fizičkog i pravnog lica - piše u sadašnjem zakonu. 

Nakon što novi zakon bude zvanično usvojen, biće preciznije navedeno koje informacije su poslovna tajna i moraju biti zaštićene.

- Predlogom novog zakona precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu, smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim - piše u obrazloženju. 

Prema sadašnjim informacijama, planira se da se oblast odavanja službene tajne usklađuje sa propisima Evropske unije. 

KOD VOJSKE I POLICIJE NAJSTROŽIJE

Nakon što novi zakon bude usvojen, znaće se tačno ko sa kime ugovora poslove, po kojoj ceni, dok će regulativa biti strožije regulisana, kaže za MONDO advokat Svetozar Vujačić. 

- Oni kojima su informacije od značaja dostupne, kao što su vojska i policija, sigurno će biti posebno obuhvaćeni ovim zakonom, jer odavanje njihovih tajni ide na štetu države. Odavanje poslovne tajne može da bude odobreno jedino ako postoji saglasnost nadležnih organa, ako je utvrđeno da ne postoji pretnja i da nema bezbednosnih problema - kaže Vujačić. 

ODAVANJE KONKURENCIJI NA ŠTETU FIRME

Ako se sumnja na odavanje službene tajne, mora da se utvrdi ko je odao tajnu, da li je imao dozvole i kolika je šteta koja je napravljena. 

- Jedan od najtežih prekršaja jeste  kada se poslovna tajna oda konkurenciji, kako bi se naudilo svojoj instituiciji ili firmi. Dešava se da se one otkriju anonimnim dojavama, ali takođe ima slučajeva kada je teško dokazati i odavanje službene tajne ostane nekažnjeno - objašnjava Vujačić. 

Kakve će biti posledice i kazne za one koji prekše zakon, još uvek nije prezicirano, ali se očekuje da bude saopšteno danas. 

- Kazne mogu da budu novčane, ali i zatvorske. Ali često su zavisile od štete koja je napravjena. Što je veća šteta, kazna je strožija - zaključuje Vujačić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading