OPET BIH BRANIO KOŠARE! Ispovest vojnika Radojka Rovčanina, čija se lična karta vidi na snimku terorista OVK (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.05.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispovest Radojka Rovčanina, vojnika čija se lična karta vidi na snimku terorista OVK

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Radojko Rovčanin

Probudili su nas minobacači, uspeo sam da uzmem samo pušku i oko 130 metaka i izletim u bluzi, bez jakne. Našao sam zaklon, ispucao sam metke i ostavio nekoliko u džepu, da imam za sebe, da me ne uhvate živog. Sva naša dokumenta ostala su u zgradi karaule. Među njima i moja lična karta, koju sam pre neki dan video na snimku terorista, prvi put posle 22 godine.

Ovako za "Novosti" priča Radojko Rovčanin, iz sela Pavino Polje u Crnoj Gori, koji je vojni rok kao dvadesetogodišnjak služio, između ostalog, braneći našu granicu, kao deo 53. graničarskog bataljona Vojske Jugoslavije. U rejonu Košara bio je od 12. decembra 1998. do 14. juna 1999. godine.

Lična karta mi je ostala u karauli, sad sam je video posle 22 godine.

- Karaula je bila u rupi, a oni su nas posmatrali s brda i napali. Povukli smo se da se konsolidujemo i ukopali se u rovove. Oni su tada ušli u zgradu, gde su nam bila sva dokumenta. To su te lične karte koje su snimali. I slike sa Košara koje sam čuvao za uspomenu su tu ostale - priča nam Rovčanin i seća se da tri dana od napada na Veliki petak nije ništa jeo, ali su, ipak, odolevali pripadnicima OVK, dok nisu stigle pomoć i hrana.

RepublikaFoto: Facebook
Radojko Rovčanin

Slike se samo ređaju. Nema telefona, ni sata. Bitno je samo dočekati novu zoru. Stižu vesti o poginulima. Gađaju sa svih strana, minobacačima, snajperima, a još uz to i NATO agresija.

- Naš bataljon je bio stalno na Košarama. Nas graničara oko 130. Ostali su dolazili da pomažu, ali su se vraćali. Mi smo bili do poslednjeg trena. Bilo je i Rusa, dobrovoljaca. Kada je 14. juna počelo povlačenje naše vojske, spustili smo se u Brus. Na Prokletijama je i dalje bilo snega. Tada sam se prvi put posle 9. aprila okupao. Noge nisam osećao - priča nam Radojko.

Mesecima je, kaže, živeo u strahu. Kada je kasnije u Kraljevu, isto kao vojnik, sreo komšiju iz sela, nije ga prepoznao. Posledice sa Košara su ostale. Seća se svega, ne zaboravlja. Kada zaspi, ne može mirno da se probudi. Skoči, čim čuje da se neko šunja. Iako su to samo ukućani. Živi u svom selu, odakle je i otišao u Vojsku Jugoslavije. Bavi se stočarstvom, stalni posao nema. Niko mu se od zvaničnika u Crnoj Gori nije zahvalio. Kaže, od prethodne vlasti, nije ni očekivao. Možda će sad, dodaje, kada su došli ovi novi.

Ali, ne kaje se.

- Lepo je kada ti neko kaže hvala. Ali, nisam ja zbog toga zemlju branio. I sada, posle svega, otišao bih opet. Sutra. Kroz sve bih opet prošao. Samo kad bih znao da će zauvek biti srpsko. Mora biti srpsko - poručuje nam.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Cluffas

20.05.2021 09:51

U tekstu lepo pise da su pravi borci baceni u zapecak kako u Srbiji tako I u Crnoj Gori. Pa pogledajte prosle godine je dezerter Vulin bio ministar odbrane. Kada ljudi koji su branili Srbiju dodju na vlast onda ce biti bolje a do tada....

Odgovori 0 11
Dušan

20.05.2021 14:22

Kada se brani domovina vojnici bez pogovora slušaju komande svojih starešina. Ako bi se "otvorila diskusija" ne bi bilo ni vojske ni odbrane.

TAMAPA

20.05.2021 14:33

И овај камен земље Србије, Што претећ сунцу дере кроз облак . . . .

Odgovori 10 0
Mila

20.05.2021 21:25

Ko se ne brani postaje rob.

Odgovori 12 0