STATISTIKA NEUMOLJIVO IDE U PRILOG MASOVNOJ IMUNIZACIJI! Crno na belo: Evo kako rade VAKCINE

Autor:

Vesti

19.05.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po broju vakcinisanih protiv korone, Srbija je i dalje u samom evropskom i svetskom vrhu. Da brojke ne lažu, najbolje pokazuje istraživanje Srpskog telegrafa prema kom se vidi pozitivan učinak vakcinacije, koji je doveo do drastičnog pada broja novozaraženih, koji je posebno uočljiv od polovine aprila.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na dan 14. aprila u Srbiji je od 15.213 testiranih zabeleženo 3.154 novozaraženih što je 20,73 odsto. Već dan kasnije 15. 4. procenat novozaraženih je pao na 19,09 posto. Posle toga, tačnije od 16. 4. do 19. 4. sledio je manji skok broja novozaraženih, a potom od 20. aprila konstantan pad.

Najmanji broj novozaraženih, kada je u pitanju april, zabeležen je 29. 4, kada je od 14.004 ukupno testiranih bilo 2.007 novoinficiranih, odnosno 14,33.

Trend smanjenja novozaraženih nastavljen je i u prvim danima maja, a novi drastičan pad zabeležen je nakon 5. maja, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će svi vakcinisani bar jednom dozom cepiva do kraja maja dobiti 3.000 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

U Beogradu 47,4 primilo prvu dozu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je juče da je na području Beograda 38,7 odsto građana primilo obe doze vakcine, a 47,4 odsto jednu dozu. On je istakao da će, kada se dođe do 50 odsto revakcinisanih i oko 20 odsto onih koji su preležali koronu, biti stvoren kolektivni imunitet.

- To je rezultat vakcinacije i toga da smo rekorderi u vakcinaciji. Važan faktor su i vremenski uslovi koji čine virus manje infektivnim - istakao je gradonačelnik.

On je ukazao da ima razloga za opuštanje, ali da još moramo biti oprezni.

Već 5. maja od 12.647 tesiranih bilo je 1.403 novinficiranih odnosno 11,09 odsto, da bi dva dana kasnije ta brojka pala na 9,67 procenata novozaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih. Konačno, 9. maja broj novozaraženih pao je ispod 1.000, odnosno od 9.389 testiranih bilo je 834 novoinficiranih. Trend pada nastavljen je do 18. maja, kada je od 11.870 testiranih bilo 686 novozaraženih, odnosno 5,78 odsto.

Kako za Srpski telegraf ocenjuje stručnjak za imunizaciju prim. dr Tomisalav Radulović, valjda je sada svima jasno da je vakcina jedino efikasno sredstvo u borbi protiv korone.

NOVI BILANS KORONE

zaraženo 609 (77 manje nego dan ranije)

testirano 10.761 (1.109 manje nego dan ranije)

umrlo 15 ukupno umrlo 6.725

na respiratoru 80 (šestoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 2.289 (121 manje nego dan ranije)

* za 24 sata

- Masovna imunizacija je ključ za zaustavljanje pandemije i ne postoji drugi način. Ili ćete se vakcinisati ili ćete se, pre ili kasnije, zaraziti koronom, uz neizvestan ishod. Vakcinacija je izuzetno važna za starije građane jer, ukoliko se i zaraze, izbeći će bolnicu i teže posledice. Lično meni vakcina je spasla glavu iako sam imao nesreću da se zarazim posle prve doze, ali verujem da je nisam primio, ko zna šta bi sa mnom bilo - rekao je dr Radulović i apelovao na sve da se vakcinišu jer su cepiva tekovina naše civilizacije, zahvaljujući kojima su iskorenjene mnoge izuzetno teške bolesti.

Doktor Kon: Na svadbu zovite samo vakcinisane

Epidemiološka situacija se poboljšava, što se očekuje i u budućnosti, a, samim tim, i relaksacija mera jer nije realno da se one zadrže ako situacija dozvoljava da se polako vraćamo u normalu, rekao je juče dr Predrag Kon.

On je rekao da treba očekivati da se mere ublažavaju u budućnosti, što znači da će se, u zavisnosti od situacije, dozvoliti i slavlja koja okupljaju veći broj ljudi, a da je, prema njegovim rečima, najbolje te vrste proslava organizovati među potpuno zaštićenim stanovništvom.

Na pitanje da li to znači da će se samo vakcinisanima dozvoliti prisustvo, Kon odgovara da će organizatori sami odlučiti o pravilima prisustva.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

- Ja verujem da vakcinacija neće biti obavezujuća, već je verovatnije da će to ostati kao savet onima koji organizuju bilo kakvo slavlje. Niko ne bi voleo da mu se proslava zapamti po zaražavanju, a da se to ne bi desilo važno da ljudi koji dolaze budu vakcinisani ili da su preležali KOVID - objašnjava Kon.

Dodaje da pretpostavlja da će oni koji nisu ni vakcinisani niti su preležali KOVID eventualno nositi maske, a ne isključuje ni mogućnost testiranja kao dokaz da su negativni, što bi im obezbedilo da slobodno učestvuju u slavlju.

- Ako pričamo unapred, trenutno se pominje 21. jun za dozvoljena veća okupljanja, ali videćemo kakva će biti tada situacija. Mi smo odredili 50 odsto vakcinisanih kao ciljnu cifru, međutim, nivo aktivnosti virusa takođe mora da se spusti na jednocifren broj na 100.000 stanovnika - navodi Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading