SRBI OD DANAS MOGU U GRČKU I PREKO EVZONIJA! Ne zaboravite ova dokumenta!

Autor: Republika

Vesti

15.05.2021

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona u Grčkoj je zvanično otvorena, ali su otvorena i brojna tehnička pitanja koja i dalje zbunjuju turiste iako se procedura uglavnom svodi na dva dokumenta, jedan koji se tiče zdravstvenog statusa (potvrda o vakcinaciji, negativan PCR ili potvrda o preležanoj bolesti) a drugi je obrazac koji se popunjava na sajtu Grčke Vlade, gde se dobija QR kod.

RepublikaFoto: printskrin

Evo i nekoliko napomena i odgovora na pitanja za one najnestpljivije koji već pakuju kofere za godišnji odmor. 

Za turiste iz Srbije koji u Grčku putuju preko Severne Makedonije, sopstvenim vozilom, važno je napomenuti da je i dalje neophodan zeleni karton. Od dokumentacije za ulazak u Severnu Makedoniju nije nužno imati potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test. 

Međutim, dogovor dve zemlje podrazumeva da se putarina neće plaćati u vremenskom periodu od 15. juna do 15. avgusta što se smatra za turistički špic.

Granični prelaz Ezoni prema najavama radiće od sedam do 23 sata na ulazu na zemlju, dok će izlazak iz Grčke biti dozvoljen 24 sata.

Za ulazak u Grčku neophodno je imati:

- Negativan PCR  test, ne stariji od 72 sata  ili potvrdu o kompletnoj (dve doze) imunizaciji bilo kojom vakcinom, to važi i za obe doze vakcine AstraZeneka i treba da prođu najmanje dve nedelje od druge doze.

- Potvrda o imunizaciji koju građani Srbije dobijaju preko E - uprave mora biti dvojezična na engleskom i srpskom jeziku.

- Pored ova dva dokumenta moguće je na granici pokazati potvrdu o preležanoj bolesti, to u praksi znači da je potvrda na engleskom jeziku i iz ovlašćene laboratorije na kojoj mora biti navedeno da ste preležali COVID 19, u poslednjih devet meseci, a najmanje dva meseca pre dolaska u Grčku.

- Od 1. juna će stvari biti jednostavnije jer će se tada uzimati u obzir  "digitalni zeleni sertifikat" koji se dobija preko E -uprave. U dokumentu se mogu naći informacije o preležanoj bolesti, testiranju i vakcinaciji.

- Pored potvrde o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativnog PCR testu, potrebno je imati i odštampan PLF obrazac. Reč je o dokumentu koji se dobija na mejl nakon upisivanja podataka na sajtu www.travel.gov.gr. Preporuka je da se PLF obrazac popuni najkasnije 24 sata  pred put i dobija se QR kod na mejl. Na pomenutom obrascu upisuju se i maloletna deca, dok punoletni građani koji nisu članovi porodice popunavaju svako svoj obrazac. Nije obavezno, ali se preporučuje imati i zdravstveno osiguranje.

Na graničnom prelazu se rade nasumična testiranja, ukoliko ste detektovani kao pozitivni, neće biti dozvoljen ulaz u zemlji ili se smeštate u Kovid 19 hotele u kojima  boravak i lečenje pokriva Grčka.

Ovog jutra na naplatnim rampama u Srbiji kao i na graničnom prelazu Preševo ka Severnoj Makedoniji nema gužvi. Naprotiv uglavnom su u saobraćaju putnički automobili i teretni kamioni, turistički autobusi su retkost.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading