(FOTO) OTKRIVAMO! Pogledajte NEVEROVATNE PRIZORE iz Hrama Svetog Save: Dva mozaika sa patrijarhom Irinejom krase najveću srpsku svetinju

Autor:

Vesti

12.05.2021

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Unutrašnjost Hrama Svetog Save ubuduće će krasiti i dva mozaika sa likom blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji je jedan od najzaslužnijih za završetak radova ove velelepne pravoslavne svetinje, čija je izgradnja započeta pre više od 100 godina.

RepublikaFoto: ST/Petar Divac

Oba mozaika, delo su ruskih umetnika i majstora na čelu sa akademikom Nikolajem Muhinom.  Jedan se nalazi u oltarskom delu, zajedno sa drugim patrijarsima, dok je drugi na severoistočnoj strani Hrama, kod severoistočnog ulaza u Kriptu Hrama, ispod paraklisa posvećenog despotu Stefanu Lazareviću.

Protođakon Mladen Kovačević u razgovoru za Sputnjik kaže da nije neobično da se na živopisima prikazuju ličnosti koje su vezane za podizanje nekog hrama, manastira, crkve, te se tako lik blaženopočivšeg patrijarha Irineja našao u oltarskom delu, rame uz rame sa patrijarhom Pavlom, patrijarhom Germanom i drugim poglavarima naše crkve

- Nije neuobičajeno da se prikazuju ličnosti koje su vezane za podizanje nekog hrama,neke   crkve, to je bila srednjevekovna tradicija koja je nastavljena i kasnije. Mozaik prikazuje blaženopočivšeg patrijarha Irineja u ktitorskoj kompoziciji, odnosno, njegov lik je prikazan kao ktitorski, bez oreola. Iako se nalazi u oltarskom delu zajedno sa drugim patrijarsima, našao je svoje mesto i ovde iz razloga da bi bio vidljiv i vernicima, jer u oltaru nije svako i u svakoj prilici u mogućnosti da vidi. Prikazan je sa patrijaršijskim insignijama insignijama i inicijalima na mantiji, kako u ruci drži Hram Svetog Save. To je učinjeno zbog naročite zasluge i staranja koju je njegova svetost Patrijarh Irinej pokazao da se Hram što bolje, brže i uspešnije završi, što je i uspeo - navodi otac Mladen za Sputnjik.

Nije dočekao osvećenje

- Mislim da će ovo biti naš, ali i ponos čitavog hrišćanskog svijeta. Naravno, tu naša braća Rusi imaju velike zasluge jer da nisu oni prihvatili ovaj posao, mi ga ne bismo završili za 100 godina - svojevremeno je izjavio patrijarh Irinej i dodao da polaže nadu da će dočekati dan kada će Hram biti osvećen.

Nažalost, osvećenje Hrama nije dočekao, ali je po rečima oca Mladena imao taj blagoslov Božji da bude prvi koji je sahranjen, odnosno prvi čiji zemni ostaci počivaju u kripti Hrama Svetog Save.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading