PREMINUO BIVŠI MINISTAR KULTURE BRATISLAV BRACA PETKOVIĆ

Autor: Republika

Vesti

10.05.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenada u 73. godini kasno sinoć je preminuo dramski pisac, reditelj i bivši ministar kulture Bratislav Braca Petković.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Bratislav Petković

On je bio i veliki zaljubljenik u automobile pa je u centru Beograda u Ulici Majke Jevrosime otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.

U njegovoj zbirci posebno su se izdvajali modeli starih automobila, tzv. oldtajmeri koji su često korišćeni za snimanje filmova i serija.

Braca Petković je vodio i najstariju poslastičarnicu u Beogradu koja je bila porodično nasleđe duže od jednog veka.

Rođen je 1948. godine u Beogradu. Diplomirao 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu "Sporting life", za koju je tekst pisao zajedno sa kolegom Vojislavom Kajganićem. Posle toga napisao je i dve monodrame: "Prodajem razbivenu kuću" i "Ispovest klovna Dragoljuba". Godine 1991. napisao je dramu "Kaskader" koju je potom i režirao u BDP.

Pre tri godine opera i teatar Madlenijanum sa pozorištem Moderna garaža produciralo je predstavu "Mitrovdan" koja je praizvedba teksta Bratislava Petkovića, vlasnika pozorišta Moderna garaža. Drama za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine u Nemačkoj.

Javnosti je poznat kao kolekcionar oldtajmera. Osnivač je i direktor muzeja automobila u Beogradu od 1994 godine, u okviru kojeg se nalazi i kamerna scena "Moderna garaža". Vlasnik je, takođe, najstarije poslastičarnice u Beogradu.

Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil.

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu. Član je Srpske napredne stranke od 2010. Od juna 2012. bio je savetnik je za kulturu predsednika Srbije, a mesec dana kasnije izabran je u Vladu Srbije na mesto ministra kulture i informisanja. Nakon rekonstrukcije Vlade u julu 2013. godine, smenjen je sa ministarske pozicije.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola S Munjas BA MISAD

10.05.2021 15:44

RIP +++ Bilo Mi Je Zadovoljstvo Posetiti Ga - I Njegov Muzej Oltimera u Stvaranju - Tradicionalnu Poslasticarnicu - Davne 90te - Neka Ti Je Braco Laka Crna Zemlja +++ Amin +++