Ekipa redakcija “Borba” u poseti Smederevu

Autor:

Vesti

08.05.2021

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa redakcije “Borba” posetila je u petak, 7. maja srednjevekovnu prestonicu Smederevo, čije su znamenitosti predstavili u aprilskom izdanju časopisa.

RepublikaFoto: Liveproduction

Kao i prethodne već dobro poznate promocije, tako I ova u Smederevu održana je na gradskom trgu, i tom prilikom članovi redakcije obradovali su Smederevce besplatnim primercima Borbe.

U saradnji sa prvim komsijama, odnosno ekipom „Večernjih novosti“, Borba je organizovala još jednu u nizu mnogobrojnih akcija u cilju podsticanja i očuvanja kulture gradjana i značajnih kulturnih institucija naše zemlje. Ovoga puta, reč je donaciji knjiga Narodnoj biblioteci Smedereva, koja je ove godine proslavila 175 godina postojanja, te su tim povodom ove dve novinske kuće odlučile da im doniraju simboličnih 99 naslova, zbog navršenih 99 godina postojanja imena Borba. Direktor „Borbe“ Andrija Jorgić uručio je pored knjiga direktorki biblioteke Marini Lazarević i komplet koji sadrži dvanaest brojeva časopisa „Borba“ štampanih u 2020. godini.

- Izuzetno smo ponosni na ovu prvu zajedničku akciju donacije knjiga iz fonda izdavačke delatnosti „Večernjih novosti“ i što darujemo biblioteci koja je po datumu osnivanja druga u Srbiji posle Narodne biblioteke Srbije. U pitanju je 99 naslova, a simbolika ovog broja je u 99 godina postojanja imena „Borba“ - rekao je Jorgić.

Dugogodisnji direktor biblioteke, Marina Lazarević, dočekala je goste raširenih ruku a potom i uputila sve u istoriju i sadržaj ovog smederevskog dragulja koji broji približno 300.000 bibliotečkih jedinica.

Svi ovi naslovi koje ste nam poklonili naći će se na našim policama, a naša biblioteka će se naredne godine na akademiji povodom Dana biblioteke prigodno zahvaliti darodavcima- istakla je Marina Lazarević.

Pored toga što je sadržaj ove biblioteke od nacionalnog značaja I osim domaće javnosti privlači pažnju I evropskih zemalja, pomoć I dobra volja države I građana poput one koju su redakcija “Borbe” I “Večernjih novosti”  pokazali, je uvek preko potrebna I dobrodošla, kako bi se očuvao nacionalni identitet.Stoga je ova institucija bila odličan izbor za početak ovakvih akcija.

Posetu Smederevu članovi redakcije zaključili su obilaskom Smederevske tvrđave ,koja je dostigla svoj vrhunac još u 15. veku, kada postaje prestonica despota Đurđa Brankovića I koja nosi jednu fascinantnu priču iz istorije našeg naroda koju vredi čuti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading