PRETI NESTAŠICA TOALET PAPIRA! Cene već "divljaju"!

Autor: Republika

Vesti

08.05.2021

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Taman kad smo pomislili da je nestašica toalet papira gotova, drvena kaša, glavni materijal za pravljenje toalet papira postaje sve skuplji.

Foto: pixabay.com

- Nikad nismo videli ovakav skok cena na mesečnom nivou u istoriji biznisa - kaže za CNN Brajan MekKlej, analitičar iz industrije.

- Tržišne cene drvene kaše su se u septembru kretale oko 606 dolara po toni, ali u aprilu su se popele na 907 dolara po metričkoj toni - dodaje MekKlej.

Kombinacija nekoliko faktora je najviše uticala da cene počnu da "divljaju", uključujući tu i oporavak od pandemije u Kini, najvećeg uvoznika drvene kaše na svetu, kao i globalnog zastoja u lancu isporuke.

- Proizvođači, na tržištu kupuju ovu sirovinu i koriste je kako bi napravili toalet papir i druge "papirne" proizvode. Oko 70 odsto kaše koju američki proizvođači kupuju dolazi iz Brazila, dok drugih 30 odsto dolazi iz Kanade - navodi MekKlej.

Ovo je samo poslednji u nizu primera nestašice sirovina koja pogađa američku ekonomiju koja pokušava da se oporavi od kontinuiranog "lokdauna" koji je poremetio kako lance nabavke tako i navike potrošača, piše CNN.

Američko Udruženje potrošačkih marki, izjavilo je u četvrtak na svom blogu da ovaj poslednji skok u ceni drvene kaše drastično utiče na cenu proizvodnje toalet papira.

Cene su rasle tokom pandemije, i jedan od vodećih proizvođača tvrdi da je upravo poskupljenje sirovina najviše uticalo na to.

Posmatrajući pomeranje cena u poslednjih godinu dana, stručnjaci NielsenIQ, kompanije koja se bavi analizom tržišta, kažu da je cena toalet papira narasla za oko 15 odsto, i da će najverovatnije nastaviti dalje da raste.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading