PRETI NESTAŠICA TOALET PAPIRA! Cene već "divljaju"!

Autor: Republika

Vesti

08.05.2021

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Taman kad smo pomislili da je nestašica toalet papira gotova, drvena kaša, glavni materijal za pravljenje toalet papira postaje sve skuplji.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Nikad nismo videli ovakav skok cena na mesečnom nivou u istoriji biznisa - kaže za CNN Brajan MekKlej, analitičar iz industrije.

- Tržišne cene drvene kaše su se u septembru kretale oko 606 dolara po toni, ali u aprilu su se popele na 907 dolara po metričkoj toni - dodaje MekKlej.

Kombinacija nekoliko faktora je najviše uticala da cene počnu da "divljaju", uključujući tu i oporavak od pandemije u Kini, najvećeg uvoznika drvene kaše na svetu, kao i globalnog zastoja u lancu isporuke.

- Proizvođači, na tržištu kupuju ovu sirovinu i koriste je kako bi napravili toalet papir i druge "papirne" proizvode. Oko 70 odsto kaše koju američki proizvođači kupuju dolazi iz Brazila, dok drugih 30 odsto dolazi iz Kanade - navodi MekKlej.

Ovo je samo poslednji u nizu primera nestašice sirovina koja pogađa američku ekonomiju koja pokušava da se oporavi od kontinuiranog "lokdauna" koji je poremetio kako lance nabavke tako i navike potrošača, piše CNN.

Američko Udruženje potrošačkih marki, izjavilo je u četvrtak na svom blogu da ovaj poslednji skok u ceni drvene kaše drastično utiče na cenu proizvodnje toalet papira.

Cene su rasle tokom pandemije, i jedan od vodećih proizvođača tvrdi da je upravo poskupljenje sirovina najviše uticalo na to.

Posmatrajući pomeranje cena u poslednjih godinu dana, stručnjaci NielsenIQ, kompanije koja se bavi analizom tržišta, kažu da je cena toalet papira narasla za oko 15 odsto, i da će najverovatnije nastaviti dalje da raste.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading