Današnji svetac je ceo život pomagao hrišćanima: Šibali ga, strugali, ali Sava je ostao veran Bogu do poslednjeg daha!

Autor:

Vesti

07.05.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Savu Stratilata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Sava je živeo u vreme cara Avrelijana, u Rimu, i imaše vojvodski čin.

Poreklom beše od Gotskog plemena. Posećivao je često hrišćane po tamnicama i pomagao ih svojim imanjem. Zbog velike čistote i posta dade mu se od Boga vlast nad duhovima nečistim.

Kada bi optužen kao hrišćanin, on smelo stade pred cara, baci preda njega svoj vojnički pojas, i javno ispovedi Hrista Gospoda. Bi mučen raznim mukama, šiban, gvožđem strugan, svećama opaljivan. Međutim, on ne podleže tim smrtonosnim mukama, već se javi živ i zdrav. Njegovi drugovi, vojnici, videći očigledno, da Bog pomaže Savi, primiše veru Hristovu. Njih 70 na broju odmah biše po naredbi carevoj posečeni. Svetom Savi javi se u tamnici sam Hristos Gospod u velikoj svetlosti i krepljaše mučenika Svoga.

Po tom Sava bi osuđen na smrt potopljenjem u vodu. I bačen bi u reku duboku, gde predade dušu Bogu, 272 god. I duša mu ode ka Gospodu, kome je veran ostao u mukama mnogim.

Tropar (glas 4):

Ostavivši pojas zemaljskog dostojanstva i počasti, stradalče, pred mučiteljem, lažljivim carem, Hrista Boga Istinitog si ispovedao, i zbog toga si mnoga stradanja podneo, slavni. Zato si se prekrasnim vencem pobede ukrasio od Cara nad carevima i s Nebeskim vojskama svetlo preukrašen predstojiš Njemu: Moli Ga, Sveti Savo, da spase duše naše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading