PAZITE SE PRLJAVIH TRIKOVA TRGOVACA: Ukoliko kupujete na OVAJ način, vrlo lako vam mogu "proturiti" bajatu hranu!

Autor:

Vesti

06.05.2021

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrošači koji hranu kupuju preko interneta to treba da čine isključivo od legalnih i registrovanih onlajn trgovaca koji imaju i svoju službu za dostavu. U 90 odsto slučajeva kod prehrambenih namirnica koje se prodaju na ovaj način, dešava se da je istekao rok trajanja. Ovo tvrdi predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Na sajtovima koji to prodaju nelegalno, nikada nećete videti da li je rok istekao ili je pred istekom roka upotrebe, samo se vidi lepa slika i to jeste glavni problem - naglašava Papović i dodaje da potrošači treba da budu oprezni bilo koju vrstu robe da kupuju preko interneta, jer je nelegalna onlajn prodaja uzela maha.

- Mi smo objavili listu od više od 300 lažnih prodavaca putem interneta, i mada onih koji prodaju hranu ima manji broj, mogu da izazovu ozbiljne posledice - kaže Papović, prenosi Mondo.

Samo kupovinom kod registrovanih trgovaca kupac štiti svoje zdravlje i stiče pravo da vrati proizvod i prijavi prekršaj. Ako se desi da robu kojoj je istekao rok trajanja potrošač pazari na crno, onda nema mogućnosti da se bilo ko sankcioniše.

Mora da bude navedeno

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je u skladu sa zakonom da se artikli pred istekom roka trajanja nude na tržištu po sniženim cenama, ali da to mora da bude jasno naznačeno.

- Trgovci mogu da prodaju robu po punoj ceni sve dok je u roku upotrebe, ali ukoliko je proizvod na akciji zbog skorog isteka roka, onda to mora da bude navedeno - objašnjava Mladen Alfirović iz NOPS-a, i zaključuje da u tzv. fizičkim prodavnicama takav proizvod mora da bude jasno obeležen i izdvojen, sa naznakom šta je razlog sniženja. Uglavnom se prehrambene namirnice prodaju na ovakvim akcijama.

Kod legalnih malo nepravilnosti

Poljoprivredna inspekcija je tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine, u legalnim prodavnicama utvrdila mali procenat nepravilnosti koji se odnosi na prodaju prehrambenih namirnica sa isteklim rokom trajanja, i to kod malih trgovaca.

- U pitanju su bili čips, krekeri, napolitanke i čokoladni proizvodi za koje dato je rešenje o zabrani prometa, a trgovac je odmah povukao hranu sa tržišta i obavestio Ministarstvo. Za ovu vrstu prekršaja Zakonom o bezbednosti hrane propisane su visine kazni, koje određuje sudija. U nadležnosti poljoprivredne inspekcije nije kontrola nelegalnih prodavnica - navode u inspekciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading