ČEKA NAS VRELO LETO: Meteorolog najavio KIŠOVIT maj, ali i NATPROSEČNO TOPAO period nakon njega!

Autor:

Vesti

04.05.2021

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Meterolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu vremensku prognoza za narednih 10 dana, tačnije – do 14. maja. Sudeći po njegovim prognozama, biće i prolećnih dana, ali i osetnijih osveženja.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

– U sredu tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno, suvo i još malo toplije uz dnevni maksimum i do oko +25 stepeni Celzijusa ponegde. Krajem dana severnije od nas će se premeštati hladan front koji će usloviti lokalnu destabilizaciju atmosfere te je ponegde i to uglavnom na zapadu, severu i severozapadu moguća pojava grmljvinskih pljuskova. Za sada se prostor gde bi bilo pljuskova još ne može pouzdano odrediti jer smao malo pomeranje fronta na sever donosi prolazno naoblačenje bez ili uz vrlo malo pljuskova – napisao je na svom Fejsbuku Čubrilo.

Kako dodaje, u noći ka četvrtku vetar prolazno u okretanju na severozapadni i na kratko umeren tako da će u četvrtak preovladavati suvo, ali opet svežije, posebno na zapadu regiona uz maksimume od +13 do +20 stepeni Celzijusa. U petak ponovo toplije uz južni vetar i dnevni maksimum i do oko +28 stepeni Celzijusa u hladu.

– Krajem dana sa približavanjem novog fronta na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove. Za sada deluje da će ovaj front imati nešto jači uticaj te trenutno stoji signal za češću pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno na zapadu i severu Hrvatske, severu BiH, severu i zapadu Srbije, dok bi vetar u zoni pljuskova na kratko bio jak, severozapadni.

U subotu ponovo pretežno suvo i svežije uz maksimume od +12 do +18 stepeni Celzijusa.

– Oko 9.5. se simulira građenje anticiklona nad našim delom Evrope, dok će preko zapadne i jugozapadne Evrope uslediti spuštanje vlažnog i nestabilnog vazduha uz ciklogenezu negde nad zapadnim Mediteranom.

– U takvim uslovima ka nama bi se pokrenula veća količina suvog i toplog vazduha, poreklom iz severne Afrike, te bi usledio period suvog i vrlo toplo vremena gde bi maksimumi vrlo često bili oko +30 stepeni Celzijusa, dok bi ponegde možda bili i koji stepen viši.

 

 

– Oko 14.3. se simulira narušavanje anticiklona uz grmljavinske pljuskove i osveženje što bi bio uvod u svežiji i nestabilniji deo meseca – kaže Ćubrilo i dodaje:

– Ipak, ta promena vremena koja se trenutno simulira za polovinu meseca može biti pomerena za malo ranije, ali i malo kasnije.

Dao je i neke prognoze za leto.

– Što se tiče izgleda za leto 2021. moja dugoročna prognoza će biti objavljena negde početkom juna kada podaci za ovaj mesec budu dostupni prognostičkim modelima. Za sada deluje da bi leto moglo biti malo toplije i malo sušnije od proseka, posebno za Jadran i južne delove regiona, ali trenutno je najtopliji proračun ECMWF-a dok su svi ostali svežiji.

– Nedelja koja je pred nama donosi tipično vreme za ovaj mesec gde će se smenjivati topli dani uz prolazne pljuskove i manja osveženja.

Komentari (0)

Loading