Zaštitnik građana Pašalić: Kolegijalnost i podrška su glavni uslovi za poboljšanje položaja novinara u našoj zemlji

Autor:

Vesti

03.05.2021

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima 3. maj – Međunarodni dan slobode medija i ponovo naglasio da je međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje njihovog položaja i smanjenje svih vrsta pritisaka i napada na predstavnike ove profesije.

Foto: Tanjug
Zoran Pašalić

- Kolegijalnost i podrška, tačnije međusobna solidarnost novinara, glavni su uslovi za poboljšanje položaja novinara u našoj zemlji. Pritisci i napadi na novinare zabeleženi su i prošle godine, a njihova evidencija, kao i ranijih godina, i dalje nije jedinstvena - rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da je pre godinu dana, u maju 2020, sa sedam medijskih udruženja i asocijacija i tri novinarska sindikata potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere, da je završena tehnička izrada te platforme i da je u toku unošenje dostupnih podataka u bazu.

- Cilj je uspostavljanje jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, kao i efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara. Svi podaci o napadima i pritiscima na novinare skupljeni na jedno mesto doprineće delotvornijem postupanju nadležnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara - naveo je Zaštitnik građana. 

Istovremeno, prikupljene informacije omogućiće i efikasniju reakciju Zaštitnika građana na postupanje nadležnih organa po prijavljenim slučajevima kršenja slobode medija i slobode izražavanja, rekao je Pašalić.

Komentari (0)

Loading