JEDINI AKTIVNI RUSKI NOSAČ AVIONA SA NAŠOM ZEMLJOM SPAJA JEDNO VELIKO IME! Najistaknutiji čovek ruske mornarice je bio Srbin!

Autor: Republika

Vesti

02.05.2021

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikolaj Gerasimovič Kuznjecov, sovjetski pomorski oficir i admiral flote SSSR za vreme Drugog svetskog rata i čovek po kome nosi ime trenutno jedini aktivni ruski nosač aviona, bio je Srbin.

RepublikaFoto: Printskrin/Wikipedia

Naime, otac Nikolaja Gerasimoviča Kuznjecova, koji je rođen 24. jula 1904. godine u mestu Medvetki, bio je srpski imigrant koji je u Rusiju stigao krajem 19. veka.

Kuznjecov se danas smatra jednim od od najistaknutijih ljudi u istoriji sovjetske, a danas ruske mornarice.

Ali, nije uvek bilo tako. Dva puta je bio lišen svog vojnog zvanja. U istoriju Velikog otadžbinskog rata Kuznjecov je ušao kao glavnokomandujući, koji je pokvario planove fašista koji su želeli da poraze Sovjetsku flotu i postao je pravi "admiral pobede".

Jedini aktivni nosač aviona u Rusiji nosi ime po njemu

RepublikaFoto: Printskrin/Wikipedia

Trenutno jedini aktivni ruski nosač aviona nosi ime po Nikolaju Gerasimoviču Kuzljecovu.

Admiral Kuznjecov je izgrađen i porinut za mornaricu Sovjetskog Saveza, i trebalo je da bude prvi nosač aviona svoje klase. Međutim, napravljen je još samo jedan nosač aviona ove klase, Varjag, koji nikada nije porinut, a koji je Ukrajina prodala Kini, pod uslovom da se ne koristi u vojne svrhe.

Brod je prvo nosio ime Riga, da bi mu u novembru 1982. bilo promijenjeno ime u Leonid Brežnjev, u avgustu 1987. ponovo mu je promijenjeno ime u Tbilisi. Sadašnje ime dobio je 4. oktobra 1990.

Brod je u potpunosti funkcionalan od 1995. godine.

Nikolaj Kuznjecov je pisao da nikada nije imao velike ambicije i nije težio vrhu službene lestvice. Ipak, njegova karijera se veoma uspešno razvijala. Rodio se u porodici zemljoradnika. Sa 15 godina, prijavivši da ima 2 godine više, bio je posalat u službu u Crvenu flotu. Sa 31 je postao najmlađi kapetan flote na svetu, a sa 37 je postavljen za glavnokomandujućeg flote.


Nikolaj Kuznjecov se trudio da svoju flotu zaštiti od neočekivanih napada, zato je održavao na stotine vežbi. Ove su se mere pokazale kao potpuno opravdane. Kada su hitlerovske snage napale na SSSR, flota je bila u stanju bojeve gotovosti i nije imala većih gubitaka, govori kontra- admiral u penziji dopisni član Akademije nauka Gerogij Kostev:


- Vojno-morska flota prvog dana rata nije izgubila ni jednog mornara, niti jedan brod. Čitavog rata je on rukovodio flotom. Nije bilo neuspeha ni u teškim situacijama na Baltiku, ni u onim na Krimu, iako je bilo velikih poteškoća sa snabdevanjem.

Za zaštitu brodova iz vazduha, Kuznjecov je oformio obalnu liniju avijacije. U avgustu 1941., 15 aviona-bombardera, naneli su više od 60 udara po Berlinu. Iako mateijalna šteta nije bila velika u prestonici Trećeg rajha, panika je bila posejana.

Moćna artiljerija sovjetske flote postala je osnovna smetnja i za napad na Lenjingrad. Od mornara pod rukovodstvom Kuznjecova bile su formirane brigade za pešadijske operacije. Oni su herojski branili Moskvu, Odesu i Sevastopolj. Nemci nisu uspeli da zauzmu ni jednu vojnu-morsku bazu.
Sredinom rata Kuznjecov je izneo inicijativu o stvaranju Nahimovskih škola za decu siročiće koji su ostali bez roditelja nakon rata.

U februaru 1944. godine, Kuznjecov je prvi u SSSR dobio zvanje admirala flote, ravno činu maršala. Ali, posle rata su mu dva puta oduzimali to zvanje. A sve to zbog nepokolebljivih stavova Kuznjecova, koje je zauzimao kada se radilo o zaštiti domovine. Imajući u vidu ratno iskustvo, on je insistirao da se grade podmornice, brodovi, razarači, a najvažnije nosači aviona. Ipak, Staljin je bio protiv tih planova, i optužio je Kuznjecova da se bavio špijunažom. Vojni načelnik nije pao duhom i ponovo se popeo do admiralskog čina.

Sledeći put, na njega se obrušio Hruščev.

Zvanje admirala mu je vraćeno tek postuhmno.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading