BIVŠI SOVJETSKI PREDSEDNIK POHVALIO BAJDENA: Podržavao je SVE sporazume o nuklearnom razoružanju između Amerike i nas!

Autor:

Svet

11.01.2021

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov je u intervjuu za Sputnjik govorio o nuklearnom naoružanju velikih sila i novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džou Bajdenu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mihail Gorbačov

On se osvrnuo i na svoj sastanak sa Ronaldom Reganom pre 35 godina, koji se smatra prekretnicom sovjetsko-američkih odnosa.

- To je glavna tema. Ono što se dogodilo pre 35 godina i dalje je aktuelno. Glavni zaključak iz razgovora sa američkim predsednikom je zabeležen u zajedničkoj izjavi: "Nuklearni rat je neprihvatljiv, u njemu ne može biti pobednika. Strane neće težiti vojnoj superiornosti". Inače, Rusija je nedavno ponudila Amerikancima da potvrde ovu izjavu. Sada dolazi nova administracija i trebalo bi obnoviti ovaj predlog - prokomentarisao je Gorbačov mogućnost ponavljanja takvog preokreta sa Bajdenom na čelu SAD. 

Bivši sovjetski predsednik kaže da se sa novoizabranim američkim šefom države sastao nekoliko puta u prošlosti i da "ga se seća".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

-  Kao senator podržavao je sve sovjetsko-američke sporazume o nuklearnom razoružanju. I kao potpredsednik, naravno, podržao je START-3 koji su potpisali Obama i Medvedev. Tokom predizborne kampanje rekao je da bi sporazum trebalo produžiti. Ali ovo je, verujem, samo prvi korak - podvukao je Gorbačov za Sputnjik.

Dalje navodi da je potrebno dalje pregovaranje o smanjenju naoružanja. Poručuje da je "neophodno razgovarati i korigovati vojne doktrine".

- Potrebno je pregovarati u smislu da ne upotrebimo nuklearno oružje, a ne u smislu spuštanja praga za njegovu upotrebu, kao što je sada - rekao je Gorbačov.

On zaključuje da je važno uključiti i druge nuklearne sile u pregovore jer je to vrlo velika i složena tema. Po njegovim rečima, ukoliko bi se SAD i Rusija "uhvatile u koštac s tim, onda će pobediti i oni i svi ostali".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading