CRNI DAN ZA SRBE! Na današi dan gorela je Zapadna Slavonija, hrvatska vojska u akciji "Bljesak" sejala smrt (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.05.2021

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Danas je 26. godina od hrvatske vojne akcije "Bljesak" u kojoj su ubijeni i proterani Srbi iz Zapadne Slavonije.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
DA SE NE ZABORAVI

Danas se navršava 26 godina od hrvatske vojne akcije "Bljesak" kada je za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije u planskom udaru hrvatske vojske proterano 15.000 Srba, a ubijeno 283.

Više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga krenulo je 1. maja protiv zapadnoslavonskih Srba, sa oko 15.000 žitelja i oko 4.000 vojnika. Zapadna Slavnija je, kako podseća Dokumentaciono-informacioni centar Veritas, u to vreme bila pod zaštitom UN.

Zaštitne snage UN, podseća Veritas, bile su na vreme upozorene od strane hrvatskih generala, pa su se povukle na bezbedna mesta, prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.republika.android

Narod zapadne Slavonije, sećajući se Jasenovca iz ‘41. i Pakračke Poljane iz ‘91, krenuo je u egzodus prema Srpskoj. Na putu prema "mostu spasa" do reke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

U toj akciji, prema Veritasovim podacima, poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera.

Među žrtvama je 56 žena, osam osoba do 14 godina i 75 preko 60 godina starosti.

Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 tela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom "nepoznat".

Foto: youtube.com/printscreen
Još se traga za žrtvama
Još se traga za 156 osoba

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 156 osoba. Među nestalima se vodi još 127 osoba, među kojima je 56 civila, uključujući i 26 žena.

Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 111 identifikovano. I kad se identifikuju ekshumirani a neidentifikovani (37), ostaju nepoznata grobna mesta za 90 posmrtnih ostataka.

U toj akciji najviše su stradala dva sela sa pretežno srpskim stanovništvom: Medari sa 22 žrtve, uključujući 11 žena i troje dece, i Paklenica sa 20 žrtava.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima u toj akciji, koji nisu odmakli dalje od predkrivične faze, naglašava Veritas.

- Uz dužno žaljenje svih ratnih žrtava, već 26 godina postavljamo ista pitanja: ko to i zašto pravi razliku između civilnih žrtava u Zagrebu i Okučanima i po kom kriterijumu međunarodni i nacionalni sudovi procenjuju ko i kada krši zakone i običaje koji regulišu vođenje rata? - navodi se u saopštenju Veritasa koje potpisuje predsednik tog centra Savo Štrbac.

 

Komentari (0)

Loading