JESTI RIBU JE VELIKA GREŠKA: Na Veliki petak je važno da ispoštujete OVAJ običaj!

Autor:

Vesti

30.04.2021

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki petak smatra se najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na ovaj dan farbaju uskršnja jaja i to najčešće crvenom bojom, jer je ona simbol Hristove krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema verovanju, na ovaj dan rimski prokurator Pontije Pilat osudio Isusa Hristosa na razapinjanje na krstu. Tog je dana Isus odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe i razapet na Golgoti, gde je umro. Dok je gledao šta vojnici i narod rade s njegovim životom, rekao je samo kratko: “Oprosti im Bože, jer ne znaju šta rade”.

Veliki petak se zbog toga smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Ne služi se liturgija, posti se, jede se samo suvi hleb i pije voda. Verovanje u narodu je da se na ovaj dan ne jede kopriva, ali ni riba. Svaki Srbin će ispoštovati ovaj veliki praznik postom i molitvom, prenosi Objektiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading