UTERIVAČI DUGOVA VAS STALNO ZOVU I OPOMINJU DA NISTE PLATITI RATU? Ovo je jednostavan način da se rešite takvih poziva

Autor:

Vesti

21.04.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problematična potraživanja dužnika prodaju i banke. To je razlog sve učestalijih poziva raznih agencija, koje teraju građane da uplate neizmirena dugovanja za kredit ili mobilni telefon. Udruženje potrošača Efektiva upozorava da to nije po zakonu.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Sve učestaliji pozivi raznih agencija, koje teraju građane da uplate neizmirena dugovanja

Ako ste umakli banci za koju dospelu, a neisplaćenu ratu kredita od pre nekoliko godina, nećete nekoj od agencija. To je zato što je banka najčešće prodala ceo problematični kreditni portfolio nekoj specijalizovanoj agenciji, uz veliki popust.

Iako banka više nema ništa sa tim, telefonske opomene za dug ne prestaju, pa u Efektivi savetuju da se pismeno obratite banci kako bi pozivi prestali.

Mi smo građane savetovali da kada ih pozovu agencije za naplatu potraživanja da im saopšte da oni sa njima nemaju nikakakav ugovorni odnos, da ne znaju ko je, da preko telefona svako može da se predstavi i uzme pseudonim, dakle da ih upozore da čine krivično delo iznude i da im kažu da ih više ne zovu i neuznemiravaju, nakon toga takvi pozivi prestaju - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva.

RepublikaFoto: pixabay.com

U nekim drugim slučajevima i dugovanjima, kada banka i agencija sklope ugovor, treba saslušati predlog nagodbe za rešenje duga. A ako to ne želite, dovoljno je da kažete da vas više ne uznemiravaju.

- Takva praksa obrade podataka o ličnosti predstavlja način izmirenja duga vansudskim putem tako da to nije nešto nedozvoljeno. Nedozvoljeno bi bilo ako bi ta agencija došla bez pravnog osnova bez ugovora sa tom bankom, ako bi to zloupotrebljavala u neku drugu svrhu onda bi došlo do kršenja zaštite javnih podataka o ličnosti. U konkretnom slučaju kada poverilac poveri te podatke agenciji za naplatu potraživanja ona ih koristi u svrhu samu ili pokušaja naplate potraživanja vansudskim putem. Ako ta naplata ne uspe, u tom slučaju poverilac onda odlazi na sud - navodi Zlatko Petrović, pomoćnik Poverenika o zaštiti ličnosti i podataka od javnog značaja.

Upravo je izbegavanje tužbi i sudova glavni adut agencija koje nude nagodbu. Ako, na primer, dugujete 30.000 dinara za neplaćene račune za mobilne pakete, agencije vam predlože da uplatite bar deo te sume. Na taj način izbeći ćete sudske troškove izmirujući ceo dug uz značajan popust.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading