(FOTO, VIDEO) Počelo uređenje podzemnih prolaza u Beogradu

Autor:

Vesti

15.04.2021

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd je sa koncesionim partnerom počeo je sa sveobuhvatnim sanacijom i pripremom neophodnih saglasnosti za predstojeće rekonstrukcije podzemnih prolaza, koji su u veoma lošem stanju, ruinirani, a pojedini čak i nebezbedni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: Republika

Vesić je precizirao da su pojedini prolazi, poput onih kod Ušća i Jurija Gagarina, već obnovljeni, da se trenutno radi sanacija prolaza kod Beogradskog sajma, dok na leto predstoje radovi u prolazima na Terazijama.

- Koncesioni partner Grada, odnosno "Puteva Beograd", uredio je prolaze na Novom Beogradu, i to četiri ulaza kod Ušća i isto toliko u Jurija Gagarina. Skinuti su grafiti, okrečeno je i uređena je zaštita, zamenjena rasveta i stakla na nadstrešnicama, sređeni su plafoni. U Jurija Gagarina ugrađene su i nove pumpe za izbacivanje vode kao i odvodi kišne kanalizacije - rekao je Vesić za Blic.

 

U toku su radovi u prolazu u Bulevaru vojvode Mišića, a naredne nedelje “ulazi” se u radove na pešačkom koridoru, dok se završrtak očekuje u narednih 45 dana.

- Prolaz je u dosta lošem stanju i plavljen je često, zbog čega je bio jedan od prioriteta - dodao je Vesić.

Kako je rekao, projekti za sanaciju podzemnih prolaza na Terazijama, usaglašeni su sa službom gradskog arhitekte i Zavodom za zaštitu spomenika, nalaze se u Sekratarijatu za urbanizam i po dobijanju odobrenja počeće radovi.

- Jedan od njih, podzemni prolaz kod hotela Balkan biće ogledni, po čijem će se modelu raditi svi ostali u centralnoj zoni - rekao je Vesić.

Pokretne stepenice su ugovorene, poručene, i to osam komada i 13 invaldskih rampi.

- Sa koncesionim partnerom dogovara se proširenje obaveza koje uključuju mašinsko čišćenje podova, rekonstrukciju i zamenu plafona, postavljanje i održavanje rasvete, sigurnostnih kamera, kao i svakodnevno čišćenje. Obratiće se pažnja na staze za slepe - rekao je Vesić.

Dodao je da je plan da ovi objekti popostanu reprezentativni i moderni.

- Naročito je važno što prilikom sanacije koristimao antigrafit boju, tako da će svako nivi grafit čistiti običnom vodom - dodao je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading