Direktorka UNICEFA o Kovaks programu kod nas: SRBIJA JE ODLIČAN PRIMER VAKCINACIJE!

Autor: Republika

Vesti

03.04.2021

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova ocenila je danas da je prva isporuka vakcina protiv korona virusa za Srbiju preko Kovaks mehanizma bio istorijski trenutak i najavila da će Unicef nastaviti isporuku vakcina u skladu s distributivnim planom tog programa do kraja drugog kvartala ove godine.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Ona je istakla da je Srbija odličan primer vakcinacije, ali da je važno da se i u zemljama regiona paralelno odvija taj proces kako bi se prekinulo prenošenje virusa preko granica.

- Cilj Kovaksa je da distribuira vakcine i da pokrije 20 odsto populacije u svim zemljama sveta i prva isporuka treba da bude do kraja prvog kvartala ove godine i da pokrije tri procenta populacije - rekla je Kostadinova za RTS i objasnila da su to zdravstveni i socijalni radnici i svi oni koji su na prvoj liniji i pružaju usluge građanima.

Kako kaže, prvenstveno je cilj da se obezbedi jednaka i ravnopravna distribucija vakcina svim zemljama sveta.

- Sve učenice u Kovaksu, trenutno 190 zemalja u celom svetu, trebalo bi da imaju ravnopravan pristup dve milijarde doza do kraja ove godine - ukazala je Kostadinova.

Navela je da je do sada Kovaks program isporučio 33 miliona doza u 74 zemlje.

Na pitanje da li se kasni sa isporukom vakcina iz Kovaks programa, Kostadinova je objasnila da je od osnivanja programa 2020. godine postavljen cilj da se počne sa distribucijom vakcina do kraja prvog kvartala 2021. godine.

- Tako da je prva isporuka za Srbiju bila planirana za kraj marta i početak aprila, pa je juče, 2. aprila, stigla ta prva doza vakcina za Srbiju. Krajem februara Kovaks je bio ispred plana i počeo je isporuku vakcina 24. februara kada je prva zemlja dobila vakcine - kaže Kostadinova.

Sada će, ističe, Kovaks isporučiti vakcine svim zemljama u regionu.

- Moramo biti svesni da postoji velika potražnja za vakcinama na globalnom tržištu, tako da neće svi moći da budu vakcinisani u isto vreme - dodala je Kostadinova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading