DANAS JE SVETI ARHANGEL MIHAIL: Ako vam se javi u snu, OVO ĆE SE DESITI

Autor:

Vesti

21.11.2017

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Aranđelovdan, slavu koja u našoj zemlji zauzima drugo mesto po broju vernika koji je obeležavaju.

RepublikaFoto: Wikipedia/Viktor Vasnecov
Danas Srbi slave Aranđelovdan

Na ikonama se arhanđel Mihailo predstavlja sa krilima, kao borac, princ anđela, zapovednik nebeske vojske, s mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, kao i pobednikom nad Satanom, zbog čega je uvek naslikan u rimskom oklopu sa podignutim mačem ili kopljem kako preti nekom demonu ili zmaju.

 "Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća"

Mihailo na hebrejskom znači "onaj koji je poput boga". On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Arhanđel Mihailo jedan je od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. U Srbiji Aranđelovdan zauzima drugo mesto po broju vernika koji obeležavaju ovu slavu.

Verovanje kaže da anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude na zemlju, oblačeći se kao putnik ili prosjak kako bi pomogao nesrećnim i nevoljenim ljudima, a s druge strane nevernicima pokazao pravi put, put blagostanja.

Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, živi svetac. Obučen u belo, čuva čoveku život i zdravlje i pazi da čovek zbog svog neznanja i nesmotrenosti ne napravi grešku. Kažu da on obilazi sve bolesnike i, ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti. Prema narodnom verovanju, kad su sveci delili uloge, arhanđel Mihailo dobio je vreme zime i zimske teškoće, kada obilazi bolesne i neverne.

Prema vremenskim uslovima na dan slave 21. novembra može se odrediti kakva će biti godina. Kaže se: "Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća". U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Čuda arhanđela Mihaila

Prema narodnoj poeziji, car Dušan slavio je Svetog arhanđela Mihaila tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine on se prevari i sede, a anđeo se naljuti, udari ga krilom i odlete. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da se umilostivi arhanđelu Mihailu.

Priča iz Šumadije kaže da je u okolini Kragujevca živeo čovek po imenu Ljubo Bumbar. Kako to obično biva, Bumbar se olako obogati i podiže kućerinu sa stotinu soba. Kao i svaki skorojević, voleo je da se razmeće bogatstvom.

Nakićen, zajedno sa ženom šetao je gradom, gledajući oholo i sa visine na ostali svet. Jednog dana naiđoše na prosjaka koji od njih zatraži milostinju. Bumbar odmahnu rukom, grubo ga odbi rečima da ni njemu niko ništa nije dao.

Na te reči prosjak se uzvisi, zbaci prosjačke prnje i reče: "Zar ti ništa ne dade bog?" Oholi par ga pogleda i ugleda pred sobom arhanđela Mihaila. Padoše pred njim i zatražiše milost. Arhanđel im odgovori: "Evo vam moje prosjačko odelo. Od sada ćete u njemu hoditi." Tako i bi. Od sveg bogatstva ostadoše im prosjačke prnje, a ovozemaljski život proveli su lutajući svetom i tražeći milostinju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading