Na današnji dan SRPSKI HEROJI su šokirali čitav svet: Oboren je famozni F-117A, poznat kao NEVIDLJIVI

Autor:

Vesti

27.03.2021

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tog 27. марта 1999. godine svi svetski mediji preneli su čudo koje se dogodilo u Bujanovcu. Oboren je najbolji avion NATO alijanse izrađen u stelt tehnologiji, čuveni F-117A poznat kao nevidljivi za radare.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Meštanke Buđanovca na delu aviona F-117A

Ne samo da je tada srušen avion, već je srušen i ceo američki sistem gde su ulagane milijarde dolara za proizvodnju ove letelice. 

Četvrtog dana bombardovanja oborio ga je 3.divizioni 250.raketne PVO brigate Vojske Jugoslavije na čijem čelu je bio potpukovnik Zoltan Dani.

Nevidljivi je pogođen iz protivvazdušnog sistema ruske proizvodnje S-125 NEVA. 

Foto: instagram.com/printscreen
Srpski Heroji - Zoltan Dani sa saborcima koji su oborili "nevidljivog"

Uprkos slaboj vidljivsti i zastarelom opremom F117-A je pogođen, a srušio se u selu Buđanovci pored Rume. 

Odmah po obaranju meštani ovog malog sela u Srbiji potrčali su do olupine kako bi videli to čudo koje je oborila jedna vojska znatno slabija od neprijatelja.

Foto: instagram.com/printscreen
Jasna poruka Amerikancima

Američki pilot i potpukovnik koji je upravljao ovom letelicom Dejl Zelko, katapultirao se i šest sati skrivao u obližnjem kanalu kako ne bi pao u navodno zarobljeništvo sve do akcije njegovog spašavanja. Spasilačka ekipa pošla je helikopterima iz Tuzle a uočen je nakon što je ispalio signalnu raketu.

Zelko jej jednom ispričao da je leteo i odjednom se našao u sedištu koje pada, kako je tada ispričao molio je samo da ne padne u ruke srpskih vojnika koji su ga na tlu već čekali besni pošto je upravo svojom letelicom bombardovao Beograd.

Marta 1999 godine na današnji dan, američke državne televizije su sa ponosom uživo prenosile poletanje F-117A iz italijanske baze "Avijano". Ali, srpski vojnici na čelu sa potpukovnikom Zoltanom Danijem potrudili su se da mesto njegovog prinudnog sletanja budu Buđanovci. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kale

25.03.2022 20:08

Zahvaljujući ostrom oku generala zorana jovica..