DOSAD SMO PROMENILI 10 PROTOKOLA LEČENJA KORONE: Doktor Stojanović otkrio koji lekovi se koriste za terapije u CRVENOJ ZONI!

Autor: Objektiv, Republika

Vesti

26.03.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka epidemije bolnice širom Srbije promenile su čak deset protokola za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa, a kako za Objektiv navodi profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Radan Stojanović, građane, odnosno pacijente, ovaj podatak ne treba da brine jer je, kako navodi, reč o “finim podešavanjima” terapije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Iako se protokol dosta puta menjao, u pitanju nisu bile drastične promene. On se prilagođava u skladu sa novim saznanjima, a bolnice u Srbiji ne zaostaju sa onima u svetu kada je lečenje kovid pacijenata u pitanju – navodi dr Stojanović.

Kako navodi Objektivov sagovornik, lekari u bolnicama u našoj državi svakom pacijentu pristupaju individualno, a terapija zavisi od više faktora.

Protokol nije “Sveto pismo”, a koju će terapiju neko primiti, zavisi od težine njegove slike, godina i pridruženih bolesti. Za nekoga su ključni kortikosteroidi, dok neko drugi nikako ne bi trebalo da ih primi. Treba voditi računa da se oni ne daju prerano. S druge strane, kod antivirusnih lekova, kao što je slučaj sa “bamlanivimabom”, treba voditi računa da se ne zakasni sa njegovom primenom – kaže on.

OPREZNO SA “BAMLANIVIMABOM”

Profesor farmakologije navodi da lek “bamlanivimab” sadrži gotova antitela, ali da se on daje samo onima koji spadaju u određene rizične grupe u prvih deset dana.

On će pomoći samo dok je klinička slika pacijenata blaga do umerena. Ako se uzme kasnije, ovaj skupoceni lek može i da pogorša stanje – kaže dr Stojanović.

“REMDESIVIR” PORAZIO “HLOROKIN”

On ističe da se u srpskim bolnicama već nekoliko meseci težim pacijentima daje antivirusni lek “remdesivir”, koji se pakazao kao jako dobro sredstvo za lečenje infekcije izazvane koronavirusom.

“Hlorokin” je potpuno izbačen iz protokola, dok je u prvim danima lečenja počeo da se koristi i “farifiravil”. Iako se pacijentima daje vitaminska infuzija, nema dokaza da vitamini C i D pomažu protiv virusa. Svakako, oni ne odmažu. Takođe, preveliko konzumiranje kalcijuma može dovesti do aritmije, zbog čega treba voditi računa – navodi profesor.

UPITAN “IVERMEKTIN”

Iako se u svetu vodi preko 70 istraživanja o blagotvornom dejstvu leka protiv šuge „ivermektina” na stanje pacijenata zaraženih koronavirusom, dr Stojanović navodi da se on ipak neće naći uskoro u protokolu lečenja kovid pacijenata.

Njegovo pozitivno dejstvo je potvrdio samo mali broj pacijenata, zbog čega su neophodne ozbiljne kliničke studije. Za koronavirus i dalje ne postoji zvaničan lek, zbog čega naučnici isprobavaju i lekove koji se primarno ne odnose na ovu vrstu infekcije – kaže dr Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading