(VIDEO) "Imaćemo prugu najnapredniju u ovom delu Evrope": Predsednik obilazi radove na pruzi BG-ST-NS

Autor:

Vesti

25.03.2021

11:18 >> 11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi radove na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad. Obilazak Železničke stanice Zemun započeo je u 12.00 sati, dok je obilazak Vijadukta u Beškoj predviđen u 13.00 časova

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

Prilikom obilaska predstavnik izvođača radova je rekao predsedniku da će radovi biti gotovi krajem septembra ove godine i da će do kraja godine biti pušteno sve.

Predsednik Vučić se zahvalio kineksom investitoru i rekao da će se i on sam voziti vozom, jer je mnogo lakše tako izbeći gužvu.

- 1. septembra počinjemo da radimo, svim snagama napadamo sve frontove i završavamo sa radom - rekao je predstavnik izvođača, dok je predsednik dodao da kinezi uvek ispune svoja obećanja.

- Kinezi uvek ispune svoja obećanja, oni ne traže mogućnost da nam uzmu dinar više, dodatne klejmove, oni to ne rade - kaže predsednik.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

- Imaćemo prugu od 200 kilometara na sat, najnapredniju u ovom delu Evrope, za manje od godinu dana ljudi će da se voze porugom Beograd-Novi Sad - ističe predsednik.

Deonica Beograd-Stara Pazova imaće šest stanica, a predstavnik izvođača radova je rekao da je najteža deonica za izgradnju bila stanica Batajnica. Takođe se zahvalio predsedniku Srbije što je omogućio da se svi radnici vakcinišu, na šta je predsednik odgovorio:

- Ništa ne bi bilo od toga da nam Kina nije poslala vakcine - rekao je Vučić.

Brza pruga Beograd - Stara Pazova - Novi Sad

Radovi se trenutno obavljaju na deonicama od Beograda do Stare Pazove u dužini od 34,5 kilometrara na kojoj rade kineske kompanije C C C C i CRI, kao i na relaciji Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 40,4 kilometra koju gradi ruski RŽD Internešenel.

Na deonica Beograd Centar - Stara Pazova projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

To je prva deonica pruge brze Beograd - Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji.

Na dva koloseka vozovi će ići brzinom od 200 km u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 km u teretnom saobraćaju.

Pruga od Beograda do Novog Sada će, kako je ranije najavljeno, biti građevinski završena do kraja 2021. godine.

Vrednost radova na deonici do Stare Pazove je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine.

Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova.

Predvidena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, bicje napravljena nova stajališta Altina i Kamendin.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga kroz Srbiju biće duga oko 184 kilometara.

Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren izmedu Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put".

Pruga se neće ukrštati sa putevima, a od Beogada do Novog Sada moći će da se stigne za manje od pola sata.

Inače u okviru deonice Stara Pazova-Novi Sad gradi se i tunel Čortanovci za dva smera ukupne dužine 2,2 kilometra, kao i vijadukt od tri kilometra.

Izgradnja brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada počela je 2017. godine, a ukupna vrednost radova je nešto veća od 580 miliona dolara.

Na toj deonici ukupno će biti izgrađeno 28 objekata, među kojima su galerije, nadvožnjaci, podvožnjaci, pothodnici, vijadukti i mostovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Sofija

25.03.2021 11:44

Србија последњих неколико година пуно улажу у саобрћајнице .

Žika

27.03.2021 09:06

@Sofija - Da, ali sve u Zapadnoj Srbiji.

Lile

25.03.2021 11:53

Iako nas je zadesila pandemija Srbija uspeva da gradi

Jelena

25.03.2021 11:59

Odavno smo zaboravili smo na železnicu, a mnogo je lakše i brže stici vozom. Bas je dobro kada se ulaze u ovu granu saobracajnice