(VIDEO) EKSPERIMENT SRPSKOG TELEGRAFA! Merili smo antitela: Najviše ih imao kolega koji je bio u bolnici

Autor:

Vesti

19.03.2021

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li treba da se vakcinišem ako sam preležao koronu, da li ću biti bolje zaštićen ako sam preležao koronu i još niz sličnih pitanja koja se roje i zbunjuju mnoge navela su nas da ih detaljno razjasnimo. A gde bismo našli bolje odgovore nego na Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji, između ostalog, funkcioniše i kao državna laboratorija sa sopstvenim eliza testovima na antitela.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dražen Ostojić, Bojana Paunović i Borko Kašanski

Troje novinara Srpskog telegrafa uputilo se na testiranje: jedan revakcinisan pre 26 dana, jedan koji je preležao koronu sa težom kliničkom slikom u martu prošle godine i jedan koji je imao blage simptome u drugom velikom talasu, u novembru.

 

 

 

Dočekala nas je dr Marija Gnjatović, koja nam je, sprovodeći nas do laboratorije, u šali predložila da se opkladimo. Mi smo, kao novinari, tipovali na revakcinisanog. Dr Gnjatović je, kao naučnik, tipovala da će prirodna infekcija s težom slikom razviti najviše antitela.

 

 

 

Sutradan su nam stigli rezultati.

 

 

 

Dražen Ostojić 81.
Borko Kašanski 59.
Bojana Paunović 49.

Kolega Dražen, koji je, kako rekosmo, koronu preležao pre godinu dana, slavodobitno je objavio da je pobednik. Svi smo zaštićeni od virusa KOVID-19, s obzirom na to da je na INEP eliza testovima, kojima se meri prisustvo antitela, referentna vrednost 15.

NIJE SLUČAJNO

Nas troje nismo izabrani slučajno za ovaj mali eksperiment. Dražen je u martu prošle godine, u prvom talasu, imao koronavirus i težu kliničku sliku, bio je hospitalizovan i na kiseoniku. Bojana je virus dobila u novembru i pregrmela ga je bez teških simptoma (bolovi u leđima, malaksalost, zamor). Ni jedno ni drugo nisu se vakcinisali. Borko nije imao KOVID-19, vakcinisao se i revakcinisao kineskom vakcinom. Od revakcine je na dan testiranja na antitela prošlo 26 dana.

Dr Gnjatović: Zaštita može da traje i godinama

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Marija Gnjatović

Ovako rezultate tumači dr Marija Gnjatović:

- Prirodna infekcija koja je uzrokovala pojavu srednje teške ili teške kliničke slike indukuje dobar imunološki odgovor, stvaraju su visoka titri antitela, koja u cirkulaciji ostaju mesecima, možda čak i godinama nakon preležane bolesti. Vrednosti nivoa antitela, koja su samo jedan parametar imunološke zaštite prema određenom patogenu, u ovom slučaju SARS-CoV-2, kod ovakvih pacijenata ostaju skoro nepromenjene u periodu od jedne godine, te na osnovu toga možemo zaključiti da će zaštita trajati i do nekoliko godina, što je slučaj i sa SARS i MERS. Primer vašeg kolege koji je KOVID-19 preležao u martu 2020, a sada ima nalaz IgG klase, potvrđuje gore izneti zaključak - objasnila nam je dr Gnjatović prvi nalaz.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Naša ekipa sa doktorkom Marijom Gnjatović

Pitali smo je i koliko dugo bi se mogla zadržati antitela u slučaju lakše kliničke slike i da li bi se i koliko ona uvećala ako ta osoba primi vakcinu.

- Lakša klinička slika indukuje stvaranje manjih količina antitela, koja kod većine rekovalescenata opstaju takođe mesecima nakon preležane bolesti, ali se kod određenog broja ljudi, oko 30% iz kategorije lakše obolelih, uočava i pad vrednosti, kao i potpuni nestanak iz cirkulacije. Što se tiče vakcinacije, naša istraživanja su pokazala da svaka vakcina značajno poveća vrednosti nivoa antitela u krvi kod osoba koje su antitela stvorile u prirodnoj infekciji. Ispituje se i mogućnost da takve osobe prime samo jednu dozu neke od dostupnih vakcina, ali je i dalje na snazi preporuka da svi prime po dve doze vakcine - navela je dr Gnjatović.

RASTE I DALJE

A šta se dešava sa nivoom antitela kod osoba koje su se revakcinisale, da li ona rastu ili u jednom trenutku dostižu pun kapacitet, pa zatim opadaju, dr Gnjatović nam je objasnila ovako:

- U institutu INEP intenzivno se radi na praćenju efekata vakcina na stvaranje humoralnog, celularnog odgovora i nivoa protekcije. Prema dosadašnjim saznanjima, očekuje se da se maksimum produkcije antitela postigne oko šeste nedelje nakon primene druge doze sinofarm vakcine, ali je vrlo važno da je imunski odgovor i na vakcinu i na prirodnu infekciju vrlo individualan, da zavisi od mnogo parametara i da će postojati te individualne razlike.

 

Na more u Grčku, Španiju, Italiju sa svakom vakcinom

Za građane Srbije koji budu želeli da putuju u EU postojaće dve mogućnosti da dođu do KOVID pasoša. Ipak, za one koji ovog leta budu želeli na more, stiže dobra vest da će gotovo sve zemlje koje važe za turističke destinacije priznavati sertifikate o vakcinisanju bilo kojim cepivom.
Što se tiče putovanja na nivou cele EU, prva mogućnost za naše državljane je da, kada stignu u neku od zemalja Unije, zatraže da se njihovi podaci ubace u evropski sistem i tako dobiju digitalni zeleni sertifikat. Druga mogućnost je da Srbija napravi sopstveni koronapasoš, koji bi bio saobrazan sa evropskim.
Ipak, iako će zvanični sertifikati EU podrazumevati samo vakcine odobrene u Uniji, države članice moći će na svojoj teritoriji da prihvate i druge vakcine. Kako pišu mediji, Grčka, Kipar, Italija, Malta i Španija već su najavile da će priznavati svaku vakcinu, pa i rusku i kinesku. Takođe, Turska, koja nije članica Unije, objavila je da će turiste primati čak i bez PCR testa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading