(FOTO) Oprezno sa kupovinom SUPLEMENATA: Hormon PREVARE u tableti!

Autor:

Vesti

16.03.2021

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popijete jednu čarobnu pilulu i odmah ste srećni. Ovako bi, ukratko, izgledala reklama za prodaju suplementa 5-HTP + same stress&mood, koji se na internetu reklamira kao ekstra jak hormon sreće u kapsuli. Kutija od 15 tableta košta 1.400 dinara, a prodaje ga firma "Aleksandar MN".

RepublikaFoto: Republika/ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovaj preparat se reklamira kao čist hormon sreće u tableti, odnosno serotonin s dodatkom vitamina B6, B12 i inozitola. Preporučuje se, tvrde u reklami, za podizanje nivoa raspoloženja, osećaja sreće i samopouzdanja, a navodno efikasno otklanja posledice stresa i anksioznosti.

POREMETILA SAN

Ali, kako se ispostavilo, ova reklama nema nikakve veze sa stvarnim dejstvom kapsula. Naime, našem listu se javila čitateljka Nevena Mandić, ko ja je opisala gorko iskustvo s ovim preparatom.

- Duže vremena imala sam probleme sa spavanjem, radimstresan posao i od prijateljice sam čula za ove kapsule. Kupila sam ih preko interneta i već posle nekoliko dana konzumiranja shvatila sam da ne što nije u redu. Ne da mi nisu pomogle, već sam se osećala sve gore i gore. Umesto da brže i lakše zaspim, spavala sam isprekidano, često sam se budila noću, a ujutru sam se osećala umornije nego kad sam legla. Iako se reklamiraju kao hormon sreće u tableti, sasvim sigurno nisam bila ništa srećnija otkako sam po čela da pijem ove kapsule - ispričala je naša čitateljka.

Na ambalaži suplementa 5-HTP + same stress&mood nalepljena providna nalepnica "hormon sreće u tabletama"

Na naše pitanje doktorki Ivani Đujić kako je moguće da neko peko originalne ambalaže stavi nalepnicu sa pogrešnom informacijom, ona odgovara:

- Suplement kao i svaki lek da bi se registrovao potreban je izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda na osnovu kojeg Ministarstvo odobrava upotrebu-upis u registar. Ozbiljan proizvođač štiti ime i znak proizvoda i ne može da zaštiti ime koje već neko koristi ali ta kontrola se sprovodi selektivno i u svetu i kod nas. Kupac mora da bude široko obrazovan i da ume da misli svojom glavom. U protivnom je žrtva papira koji će ga lako izmanipulisati - zaključuje doktorka Ivana

Kako kaže, posavetovala se i sa doktorom u domu zdravlja, gde je otišla zbog drugih pro blema.

- Doktorka se zgranula kada je čula šta pijem i kako se reklamiraju. Rekla mi je da bi proizvođači preparata koji bi pomogao ljudima da budu srećniji tek tako dobili Nobelovu nagradu, ali da je ovde očigledno reč o marketinškom triku, da ne upotrbim neku težu reč. Meni su, uglavnom, izvukli pare iz džepa. Pretpostavljam da je mnogo naivnih poput mene - rekla nam je Nevena.

Konkretna pitanja, uopšten odgovor

Na konkretna pitanja o preparatu 5-HTP iz firme "Aleksandar MN" dobi li smo samo uopšten odgovor, u kojem konstatuju da na teritoriji Srbije posluju već 20 godina i da uvoze, distribuiraju, promovišu i prodaju dijetetske suplemente i medicinska sredstva. Navode, takođe, i da se pridržavaju svih zakonskih normi. O pomenutom preparatu, međutim, ni reči.

Kako je objasnila, ja vila nam se da bi upozorila ljude da ne nasedaju na šarene laže. Nije ovo, naravno, srpski patent. Već i letimično istraživanje po stranim sajtovima pokazalo je da su i potrošači u drugim zemljama biližrtve ne savesnih prodavaca ovog navodno korisnog preparata koji se prodaje pod raznim imenima, ali je suština svega ista kao kod nas. Prema pisanju nekoliko specijalizovanih američkih sajtova, nadležne institucije nisu dale dozvolu za upotrebu ovog preparata zbog mnogo brojnih neželjenih dejstava.

Umesto poslovne zgrade sedište među stanarima

Da bismo došli do malo bližih saznanja o pomenutom preparatu od uvoznika "Aleksandar MN", reporteri našeg lista otišli su na adresu samog sedišta, gde su umesto poslovne zgrade zatekli stambenu. Na zgradi je istraknuta tabla firme, a na interfonu stoji naziv. Međutim vrata su za naše reportere ostala zatvorena.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Republika
RepublikaFoto: Republika
Foto: Republika

UTIČE NA MOZAK

Naime, 5-HTP deluje tako što u mozgu i cen tralnom nervnom sistemu povećavaju proizvodnju serotoni. Ovaj hormon direktno je odgovoran za san, apetit, temperaturu, seksualno po našanje i bol. Klinička istraživanja su pokazala da uzimanje ovog su plementa u dužem vremenskom periodu pojačava simptome depresije i opsesivno-kompulzivne poremećaje. Često ga koriste alkoholičari i narkomani kada žele da se oslobode zavisnos ti.

U sastavu ni traga od hormona

Na samoj ambalaži bilo kog suplementa koji je odobren od Ministarstva jasno stoji deklaracija na kojoj piše sastav kao i način upotrebe i neželjena dejstva. Međutim, ono što je posebno zanimljivo kod ovog suplementa je to u sastavu uopšte nema ni traga serotonina odnosno hormona sreće kako uvoznik tvrdi, već se radi isključivo o aminokiselinama dobijenim iz afričke biljke koje služe za stimulisanje prirodnog hormona sreće u organizmu.

Foto: Republika

 

- U početku ovaj preparat može kratkotrajno da umanji simptome apstinencijalne krize, ali ni najmanje ne pomaže u odvikavanju od alkohola i droge - upozoravaju američki lekari.

Takođe, oni objašnjavaju da pacijenti koji pate od anksioznosti moraju da budu vrlo obazrivi s ovim preparatom. Kako se navodi naameričkim sajtovima, ukoliko uzimaju 225 miligrama dnevno ili više, to može da dovede do pogoršanja njihovog stanja. Ostali potencijalni neželjeni efekti 5-HTP uključuju žgaravicu, bol u stomaku, mučninu, povraćanje, proliv, pospanost, seksualne probleme, neželjeno grčenje mišića, probleme sa srcem, drhtavicu...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading