Britanski soj korone sve više pogađa decu! Dr Vukomanović: OVO SU SIMPTOMI, NE LEČITE SE SAMI!

Autor: Republika

Vesti

15.03.2021

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski soj korona virusa, od kojeg strahuje ceo svet, jer je prema poslednjim istraživanjima najsmrtonosniji, prisutan je i u Srbiji, a po rečima stručnjaka on se mnogo brže širi i krivac je što ima mnogo više obolele dece.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Vukomanović

Profesor dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenika direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" za eKliniku potvrđuje da je ovaj soj je kontaminozniji, da se brže prenosi sa deteta na dete i da zato i mi imamo veći broj zaraženih mališana, ali da na sreću nema porasta najmlađih sa teškom kliničkom slikom. Simptomi ovog soja, običnog korona virusa i gripa, međutim, ne razlikuju se.


Simptomi kod dece zaražene britanskim sojem kovid 19

Broj pacijenata koji dolaze u pedijatrijsku prijemnu službu Instituta za majku i dete je povećan, prema njegovim rečima. Simptomi se preklapaju i slični su bilo da je u pitanju britanski soj korona virusa nazvan B.1.1.7 uzročnika covid 19 ili grip, rekao je za prof. dr Vukomanović.

- Povišena telesna temperatura, glavobolja, curenje nosa, zapušen nos, kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima, ponekad praćeni dijarejom i povraćanjem su simptomi zbog kojih se roditelji dece obraćaju pedijatrima. Pregledom deteta se utvrdi da li postoji sumnja na korona virus. Tada se uradi brzi antigenski test i PCR ako je potrebno - objašnjava prof. dr Vukomanović.

On dodaje da je najverovatnije da su deca zaražena novim britanskim sojem koji je zastupljen i na našim prostorima.

- Taj soj je, inače, kontaminozniji, brže se prenosi sa deteta na dete, i zato je veći broj zaražene dece. Dobro je da se nije pokazalo da on čini kliničku sliku obolelog težom. Obično su to ili asiptomski slučajevi, ili deca sa veoma blagom simptomatologijom - navodi doktor.

Prema njegovim rečima, izlečenje dece je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetom, odnosno pridruženim oboljenjima sa osnovnom bolešću ili težim neurološkim ili drugim oboljenjima.

- Najteža klinička slika je multisistemski inflamatorni sindrom kod dece gde upala zahvata većinu organa i organskih sistema od srca, pluća, bubrega, mozga, pankreasa, jetre. Ta deca se uglavnom leče u odeljenju intezivne nege. Nemamo porast broja takvih bolesnika, i to se indirektno slaže sa onim što je dosadašnje iskustvo inostranih centara, da jeste britanski soj prenosiviji, kontaminozniji, zarazniji, ali da ne pravi neku težu sliku bolesti - objašnjava prof. dr Vukomanović.

Prenos sa majke na bebu

On otkriva i da su kod njih na Institutu, iz Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" prebačene dve bebe od svega 13 i 15 dana.

- Na sreću, oba novorđenčeta su sad opšteg dobrog zdravstvenog stanja, a jedno je primilo i male doze kiseonika. Smeštene su kod nas zajedno sa majkama. Oba dva slučaja otkrivena su tako što je utvrđeno da su majke bile covid SARS-CoV2 pozitivne na PCR testu. Urađen je brz antigenski test kojim je dijagnostikovano da su oba deteta, takođe, pozitivna na covid 19 - objasnio je Vukomanović i rekao da nema mesta panici.

Najpre se, da podsetimo, smatralo da je nemoguće prenošenje virusa covid 19 sa trudnice na bebu, ali se kroz studije kineskih naučnika i kroz iskustva u praksi pokazalo da je ova vrsta transmisije, ipak, moguća, ali, na sreću, veoma retko.

- Treba naglasiti da je transmisija virusa sa majke na bebu tokom trudnoće ili tokom porođaja, odnosno vertikalna transmisija moguća, što se dešava možda u dva do tri procenta da majka prenese bebi virus - rekao je dr Vukomanović.

Virusi, bakterije, paraziti imaju sposobnost vertikalne transmisije majke prema plodu. Može se desiti transplacentnim prenosom, putem krvi, ascendentno, širenjem iz donjeg genitalnog trakta kroz intaktne ili rupturirane plodove ovojke, koje oblažu unutrašnju stranu posteljice i tokom porođaja, brojnih pregleda i akušerskih operacija.

Prof. dr Vukomanović savetuje roditelje da nikako ne vode decu direktno u kliničku ustanovu. Potrebno je da ih odvedu na pregled kod ordinirajućeg pedijatra u dom zdravlja koji će postaviti dijagnozu. U najvećem broju slučajeva, više od 90 odsto, deci je kod odgovarajućeg lekara data odgovarajuća terapija. Deca su ozdravila bez odlaska na druga mesta gde bi mogla da budu u dodiru sa obolelima.

- Mi i zahtevamo da se dođe sa testom koji nije stariji od 24 sata, kako bi izbegli gužvu. I roditelji koji se primaju u pratnji deteta zbog drugih bolesti, moraju imati negativan test kako bi svi ovde bili bezbedni. Savetovao bih roditelje da se oni pridržavaju preporuka, nošenje maske, držanje distance i pre svega da se vakcinišu. Štiteći se od tog virusa kojima mogu biti zaražena njihova deca, zaštitiće i svoje dete i sebe, ali i bake i deke, brata, sestru… Potvrđeno je da su deca uglavnom najznačajniji prenosioci infekcije - kaže profesor.

Naučnici širom sveta istražuju da li se koronavirus širi kod dece, a nova studija dece hospitalizovane sa covid 9 pokazuje smrtnost od 2 odsto.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milan Stojanovic

15.03.2021 11:57

Iskoristio bih priliku da pitam dr Vladislava Vukomanovića gde završavaju deca koja posle njegovog lečenja na Institutu za majku i dete jednostavno nestanu. Institut izdaje dokumentaciju sa nemačkim pečatom "Einschreiben", šta taj pečat znači, hvala.