SRBIJA SE BORI ZA KOVID PASOŠE: Evo da li će primaoci KINESKE I RUSKE VAKCINE moći u EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.03.2021

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da još nije poznato na koji način će se najavljeni digitalni kovid sertifikati za slobodno kretanje unutar EU priznavati sa državama van Unije, uključujući i Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kovid pasoš (Ilustracija)

Joksimović je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu navela da bi, ukoliko bi se ovako koncipiran sertifikat odnosio i na zemlje van EU, naši građani koji su primili neku od drugih vakcina koje za sada nije odobrila Evropska agencija za lekove, mogli da putuju u EU uz dokaze o negativnom PCR testu ili postojanju antitela.

Ministar je podsetila da je najavljeno da će Evropska komisija 17.marta izaći sa predlogom o uvođenju digitalnih kovid sertifikata za slobodno kretanje unutar EU, koji potom, po proceduri, treba da potvrdi i Evropski parlament u postupku saodlucivanja sa Savetom EU.


Kaže da će taj sertifikat, prema najavi, obuhvatiti dokaz o vakcinaciji uz navođenje samo onih vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove, ali i negativne rezultate testova, kao i postojanje antitela.

Navodi da je predviđeno da se odnosi prevashodno na clanice EU, kako bi ujednačili praksu između država članica.

- Još nije poznato na koji će se način vršiti priznavanje sertifikata sa državama van EU, pa i nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da ce EK sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju - rekla je Joksimović.

Smatram da je u ovom trenutku vakcinacija prioritet i to svim dostupnim vakcinama koje naši građani mogu da izaberu, a koje su, dodaje, apsolutno bezbedne i delotvorne.

- Nadam se da će i EU naći način da obezbedi zaštitu temeljnih vrednosti Unije, koje su na udaru izazova koje pandemija nosi, jer ćemo se samo udruženim snagama na evropskom kontinentu izboriti sa pandemijom - poručila je Joksimović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading