Vulin: Svojim životom i smrću, Milošević zaslužio poštovanje i Srbije i Srba

Autor:

Vesti

11.03.2021

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 15 godina u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu umro je nekadašnji predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Aleksandar Vulin na grobu Slobodana Miloševića

Haški tribunal je Miloševiću sudio za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Umro je od infarkta, a po želji porodice sahranjen je u dvorištu rodne kuće u Požarevcu.


Bio je osnivač i lider Socijalističke partije Srbije, dva puta predsednik Srbije i predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Njegova decenijska vladavina okončana je 2000. godine na izborima za predsednika SR Jugoslavije na kojima je poražen od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice.

Milošević, međutim, nije želeo da prizna pobedu opozicionog kandidata što je dovelo do masovnih građanskih protesta širom Srbije završenih skupom ispred Skupštine SRJ, 5. oktobra.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine, a vlada Zorana Ðinđića izručila ga je Hagu na Vidovdan iste godine.

Milošević je bio jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma kojim je posle pet godina zvanično završen rat na prostorima bivše Jugosvije.

Rođen je u Požarevcu 1941. godine, bio je oženjen Mirjanom Marković sa kojom ima sina Marka i ćerku Mariju.

Poštu Miloševiću na grobu u Požarevcu danas je odao predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin sa rukovodstvom svoje stranke.

Svojim životom i svojom smrću, Slobodan Milošević je zaslužio poštovanje i Srbije i Srba, ali i svih ljudi koji poštuju borce za slobodu. Zato će istorija prema Slobodanu Miloševiću biti mnogo pravednija nego što su bili njegovi savremenici. Nisu svi prijatelji Slobodana Miloševića bili ni njegovi prijatelji, ni prijatelji Srbije, ali svi neprijatelji Slobodana Miloševića su bili iskreni neprijatelji Srbije i to je bilo nepogrešivo, istorija će to potvrditi - poručio je lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin povodom godišnjice smrti predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Danas se navršava 15. godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading