ORLOVI KRSTAŠI SE VRAĆAJU U SRBIJU: Tokom zime u Vojvodini i Beogradu boravilo 13 mladih ptica!

Autor:

Vesti

05.03.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb, orlovi krstaši, zabeleženi su, tokom januara i februara, na više lokacija u Srbiji. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak trinaest mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je to dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u zemlji.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Orao krstaš (Aquila heliaca) doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da nam je 2016. godine preostao samo jedan gnezdeći par.

Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas ima tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni, a danas su iščezli, daju nam novi podaci sa terena - kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema njegovim rečima, tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, osim dobro poznatih gnezdećih parova, registrovano je sedam mladih krstaša, dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

Ornitolozi su razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još četiri mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Dodatno, dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

- Iako je povećanje broja ovih ptica u našoj zemlji dobar znak, stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi trovanjem, ilegalnim ubijanjem, hvatanjem, slučajevi elektrokucije i kolizije, uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji strada na desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite rasti brojnost naših krstaša - objasnio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima. Takođe, pojava novih trendova neregulisane vandrumske vožnje motornih vozila u okviru zaštićenih područja sve je učestalija.

Orlovi krstaši izuzetno su osetljivi na uznemiravanje, pre svega od ljudi. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti u blizini gnezda, mogu izazvati uginuće mladunaca ili naterati ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji, piše RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading