ŽESTOKA BITKA ZA RADNO VREME! BIĆE BURNO DANAS NA SEDNICI KRIZNOG ŠTABA: Kafići do 14 sati još sedam dana?

Autor: B. PAUNOVIĆ

Vesti

01.03.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab danas bi trebalo ponovo da zaseda, a prema informacijama do kojih je došao naš list, grupa epidemiologa tražiće da se postojeće mere produže do sledećeg ponedeljka. Ipak, zasad niko ne može da predvidi kakva će biti odluka jer će se, kako saznajemo, njihovom zahtevu usprotiviti takozvani privredni deo.

Foto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Proteklog vikenda Srbija je bila u mini-lokdaunu i većina objekata, pre svega, ugostiteljskih, bila je zatvorena posle 14 časova. Predlog medicinara je da se takav režim produži do ponedeljka, 8. marta.

- Dva dana je malo da bi se nešto promenilo i da bi se zaustavile brojke, koje nezadrživo rastu - konstatuje u izjavi za naš list jedan od članova kriznog štaba, uz napomenu da unutar tog tela postoje i oni koji drugačije misle.

Što se tiče brojki, trend je tokom vikenda ostao manje-više isti, kao i prethodnih dana. Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih kretao se oko 25 odsto. Zabrinjava, kako kažu epidemiolozi, ponajviše to što raste broj hospitalizovanih pacijenata, kao i onih na respiratorima.

Ko može da radi posle 14 sati

- medicinske i veterinarske ordinacije

- apoteke

- laboratorije

- prehrambene prodavnice

- pumpe (samo za točenje goriva)

- dostava hrane (ne i šalterska prodaja)

- uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...)

Srpski telegraf u petak i u vikend-broju pisao je o tome da su trenutno svi građani Srbije, praktično, taoci kriznog štaba, to jest, činjenice da se nije blagovremeno reagovalo na kršenje mera u planinskim centrima, a tolerisala su se i razna okupljanja širom države. U tom smislu juče je govorio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Upitan da li očekuje da će krizni štab zatražiti pooštravanje mera on je ocenio da problem nije u merama, nego u građanima.

Stanje u Evropi

NOVE STROŽE MERE

- Francuska

- Češka

- Španija

- Portugal

ZAKLJUČAVANJE PRODUŽENO

- Nemačka

- Belgija

- Irska

BLAŽE MERE

- Grčka

- Holandija

- Danska

- Italija

- Hrvatska

* mere se odnose na pojedine regione

- Stvar nije u merama, nego u nama. Zašto da ispaštamo zbog ljudi koji ne poštuju mere? To je ružna poruka i za lekare na prvim borbenim linijama. Dok oni danonoćno rade, drugi se bahate i krše mere. Krizni štab će sve to imati u vidu kada bude odlučivao - ostao je Đerlek delimično neodređen. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading