KUSTURICA ODBIO ULAZAK U SANU: Izbrišite moje ime!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.02.2021

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica odbio je danas da bude kandidat za člana Srpske akademije nauka (SANU).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Emir Kusturica

- Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Ođeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska - napisao je Kusturica u autorskom tekstu za portal Iskra.


On je naveo da iza ovog predloga stoji, kako je rekao, "osvetoljubivi" predsednik SANU Vladimir Kostić, ocenivši da danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji zaslužuju da budu akademici pre njega.

Ocenio je da bi bilo logičnije da ga je umesto Odeljenja za jezik i književnost, na predlog Kostića, predložilo novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem je postigao najveće rezultate

- Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo delo - rekao je Kusturica.

Istakao je da ne veruje u dobre namere Vladimira Kostića, a najmanje "u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije".

- Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije - zaključio je Kusturica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.