ŽUSTRO NA KRIZNOM ŠTABU! Zbog skoka obolelih zatvaramo kafane za vikend? Radnim danom do 18 časova

Autor:

Vesti

24.02.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najspornija tačka eventualno skraćivanje radnog vremena kafića, restorana...

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Broj obolelih u Srbiji ponovo je na dnevnom nivou prešao 3.000, uz konstantan rast procenta zaraženih u odnosu na broj testiranih. Krizni štab sazvao je sednicu za danas u osam časova, a prema informacijama koje ima naš list, moguće je da će biti najburnija do sada i da će se razmatrati čak i potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata vikendom, bar u žarištima.

Medicinski deo mahom insistira na pooštravanju mera, pozivajući se, pre svega, na rast broja hospitalizovanih pacijenata i sve više ljudi na respiratorima. S druge strane, manji deo stručnjaka, kao i takozvani privredni deo štaba, smatra da su postojeće mere sasvim dovoljne i da samo treba insistirati još jače na njihovom poštovanju.

TRI SCENARIJA

1. Ostaju mere koje su na snazi, uz pooštravanje kontrole

2. Skraćenje radnog vremena ugostitelja na 17 ili 18 časova u celoj Srbiji, oročeno na 15 dana. Moguće i zabrana rada ugostitelja vikendom

3. Skraćenje radnog vremena ugostitelja na 17 ili 18 časova samo u žarištima (moguće i zabrana rada vikendom), uz potpunu zabranu okupljanja u tim mestima i prelazak svih škola na onlajn

DUPLI ARGUMENTI

- Koplja će se najviše lomiti oko radnog vremena ugostitelja. Ideja epidemiologa je da se za dva ili čak tri sata skrati radno vreme kafića, tržnih centara, teretana i drugih objekata, koji bi radili do 18 ili 17 časova. Postoje predlozi i da se ova mera odnosi samo na ugostitelje. Takođe, razlika je u stavovima i po pitanju da li mere pooštravati u celoj Srbiji ili samo u žarištima - objašnjava izvor našeg lista iz kriznog štaba.

Kako kaže naš sagovornik, jaka je ipak i struja koja zagovara da sve ostane kao što je sada:

- Njihov je stav, za koji nude, kako smatraju, snažne argumente, da nisu sporne mere, već da samo treba pojačati kontrolu i kažnjavanje.

U najtežoj epidemiološkoj situaciji je Beograd, međutim, upravo su u glavnom gradu i najveći otpori da se skraćuje radno vreme kafića, restorana... Zbog svega toga, upućeni kažu da bi na sednici trebalo očekivati žestoku debatu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović poručio je juče da popuštanja mera neće biti. Prema njegovom mišljenju, moguća su dva scenarija: da postojeće mere ostanu na snazi ili da dođe do pooštravanja u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih poput Arilja, Vranja, Kraljeva, pa čak i Beograda.

- Ove nedelje očekujemo povećanje broja zaraženih jer je prošao inkubacioni period od povratka sa zimovanja - upozorava Tiodorović.

DVE STRANE MEDALJE

Doktor je naveo da se među članovima kriznog štaba mogu čuti predlozi da se skrati vreme ugostiteljskih objekata, ali da ima i onih koji su za to da se tokom vikenda ugostiteljski objekti potpuno zatvore.

- To ima dve strane medalje. Ako zatvorite ugostiteljske objekte, mladi će da organizuju žurke van svojih mesta i stvaraju se uslovi za širenje infekcije. Zato je na prvom mestu važna rigorozna kontrola - rekao je Tiodorović.

Napominje da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih, što se tiče zaraženih među učenicima, ali i profesorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading