USTAŠKA PROPAGANDA TOKOM UKLJUČENJA U PROGRAM: Televizija N1 pozvala Pavelićevog sledbenika u emisiju, reagovali Štrbac i Linta!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

15.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od sagovornika voditelja "Crvene linije" Hrvoje Zekanović izneo najgnusnije laži, branio pozdrav "Za dom spremni" i zločine u "Oluji" i veličao Pavelića i NDH.

RepublikaFoto: Printscreen/N1

Nezapamćen skandal! Šolakova N1 televizija omogućila je najcrnju ustašku propagandu u svojoj emisiji "Crvena linija" jer je, kao jednog od sagovornika, uključila hrvatskog ekstremistu Hrvoja Zekanovića, obožavaoca NDH i Ante Pavelića.

- Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pevati borbene jer je hrvatska vojska u domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji "Oluja" i drugim oslobodilačkim akcijama, pobedila u ratu i vas i sve četnike oterala daleko od Hrvatske - rekao je Zekanović u emisiji čija je tema bila ko su izdajnici, kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regije.

On je s ekrana poručio da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" apsolutno legitiman i da nema veze s ustaškim pokretom, da se zločinačka akcija "Oluja" ne može upoređivati sa "fašizmom i četnikovanjem u Srbiji i Republici Srpskoj" i, optužujući Srbe kao najveće zločince i jedine krivce za ratove devedesetih. Pored svega toga, nameće se pitanje čija je uopšte bila ideja da se neko ko otvoreno mrzi sve što je srpsko pozove kao gost. Pošto je sasuo lavinu najgnusnijih laži i uvreda na račun srpskog naroda i Srbije, Zekanović je jednostavno napustio emisiju, uz poruku: "Setite se 'Oluje'."

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, za Srpski telegraf kaže da uopšte ne zna kome je uopšte palo na pamet da osvedočenog ustašu pozove kao gosta.

- Zekanović je jedan od najekstremnijih Hrvata, potpuno je na ustaškoj liniji, sledbenik Ante Pavelića i Nezavisne Države Hrvatske. Ovo nije prvi put, on često pljuje po svemu što je srpsko. Dakle, od njega se zaista nije moglo ništa drugo očekivati jer sve što je rekao su njegove već poznate fraze i uverenja. Meni je ovde za veću osudu onaj ko ga je pozvao jer je sigurno znao kakvi su njegovi stavovi, a u takve emisije se obično zovu ljudi sličnih stavova, koji umeju da vode dijalog, da saslušaju sagovornika, koji su kulturni i civilizovani. Zekanoviću sigurno nije bilo do dijaloga, već samo do iznošenja sopstvenog stava, što je i pokazao tako što je rekao šta ima i napustio. A novinar, kad zove goste, raspita se koga zove, kakve taj neko ima stavove, tako da je meni sam poziv njega kao gosta pomalo nejasan - kaže Štrbac.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da svako ima pravo da iznese svoj stav, ali da mora da se zna ko je Zekanović.

- On je verni sledbenik ustaškog pokreta i to nije ništa novo. Ustaški pozdrav "Za dom spremni" su koristili pripadnici skoro svih hrvatskih jedinica u ratu. Legalizovan je 2001. i to je jedan od brojnih dokaza da je temelj Hrvatske ustaštvo i NDH - ocenjuje Linta.

Đilasovom pulenu kriva i Srbija

Ono što je dodatno šokiralo jeste činjenica da je jedan od Zekanovićevih sagovornika Brajan Brković, član Đilasove Stranke slobode i pravde, umesto da prekine govor mržnje, relativizovao stvari i deo krivice svalio na Srbiju.

On je, gotovo pokajnički, rekao da na Balkanu ne može da se odmakne od matrica prošlih ratova i da 30 godina kasnije, kao mlad čovek, ne vidi suštinsku volju da se tako nešto promeni.

- Takve stvari se javljaju kada su potrebni jeftini politički poeni i da se igra na populizam. Zakoni se suspenduju i u Srbiji i u Hrvatskoj kad su u pitanju neki duhovi iz sramne prošlosti. Ja ne vidim kako išta može da se promeni, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora - a to je odliv mozgova. Mladi ovde ne vide budućnost - rekao je Brković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading