SRAMNO! PRODUCENTI "ŽIGOSANIH U REKETU" OJADILI NEKOLIKO MUZIČARA: Bjelogrlić ukrao muziku za seriju!

Autor:

Vesti

13.02.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čista pljačka! Dragan Bjelogrlić i njegova ekipa koja je producirala i radila poznatu seriju "Žigosani u reketu" nije isplatila ni jedan jedini dinar na ime autorskih prava autorima muzičkih numera koje su koristili.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Bjelogrlić

Kako za Srpski telegraf tvrdi muzičar Ivan Kačavenda iz Pančeva, čije su tri pesme korišćene u seriji, producenti su ih od prvog dana lagali da će sve prijaviti organizacijama koje se bave zaštitom autorskih prava (Sokoj, OFPS, PI), preko kojih će, navodno, naplatiti tantijeme. Od svega, ispala je samo velika prevara.

- Želim da kažem da je produkcija serije "Žigosani u reketu" prema meni i većini autora s kojima sam trenutno u kontaktu, a dali smo im autorsku muziku, ispala ekstremno jadna i odvratna. Dogovor je, prema ugovoru koji smo potpisali, bio da se naknada za sve što smo im dali isplati naknadno, kroz tantijeme - priča Kačavenda za naš list i objašnjava:

- To znači, nema para odmah, biće kad bude isplata od Sokoja, OFPS i tako dalje jer će oni, braća Bjelogrlić, kreatori serije, sve to prijaviti, kako sam naivno verovao. Ja sam pristao na sve što su predložili, album mi je tek izašao, bio sam neiskusan, željan publiciteta.

STAVKA PO STAVKA

Kako ističe Ivan, ništa, ni jedna jedina stavka dogovora, nije ispoštovano.

- Ja sam morao da jurim producenta serije, pokušavajući da ga nateram da prijavi korišćenje moje muzike u sopstvenoj seriji. A iskoristili su tri moje pesme i ceo dan me snimali kako sviram i pevam. Čuo sam da su i svi drugi isto prošli - priča Kačavenda za Srpski telegraf.

Vozanje, vozanje, vozanje...

Ivan Kačavenda napominje da je, za razliku od braće Bjelogrlić, Dragana i Gorana, direktni producent serije Marko Savić korektan, bar na rečima.

- Kad sam se čuo sa Savićem, rečeno mi je da sam treba da prijavim svoja dela i da će sve biti OK. Ali ništa nije OK. Snimanje i emitovanje serije je bilo na jesen/zimu 2019. Sada je 2021, a ja i dalje nisam video ni dinar od braće Bjelogrlić - ogorčen je naš sagovornik.

Podsetimo, saradnju s Bjelogrlićem je prekinuo i Vladimir Kecmanović. Poznati pisac je izostao iz druge sezone serije "Senke nad Balkanom", takođe zbog autorskih prava. Bjelogrlić godinama ne sarađuje ni s Nikolom Kojom, a kako je Srpski telegraf prvi objavio, reditelj Predrag Gaga Antonijević optužio ga je da mu je nudio mito, odnosno da pola-pola dele pare koje bi Bjelogrlić dobio od Filmskog centra Srbije, a da mu Antonijević zauzvrat omogući da dobije novac za snimanje filma.

Bjelogrlić nam poručio da će nam sve odgovoriti njegov producent

BIKOVIĆ GA SMENIO

Inače, Dragan Bjelogrlić nedavno je ostao bez čelnog mesta u Predsedništvu Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije. Umesto njega jednoglasno je izabran Miloš Biković.

Sve Bjeline prevare

1. Kradena muzika za "Žigosane u reketu"

2. Gaga Antonijević ga optužio da mu nudi mito

3. Svađa na krv i nož sa Nikolom Kojom

4. Vladimir Kecmanović napustio "Senke nad Balkanom" zbog autorskih prava

5. Smenjen sa čelnog mesta u Predsedništvu Grupacije za kinematografiju PKS

Odgovor producenta "Žigosanih"

Marko Savić, direktni producent serije, poslao nam je sledeći odgovor koji prenosimo u celosti:

Mislim da je u pitanju nesporazum, potpisani ugovori nisu predviđali da produkcija serije "Žigosani u reketu" isplati bilo kom izvođaču novac za nastup u seriji, već da prikazivanjem snimljenih nastupa obezbedi promociju mladim i, mahom, neafirmisanim bendovima. Svaki izvođač, pored toga, ima pravo da prijavi autorsko delo nekoj od agencija koje se bave zaštitom kolektivnih autorskih prava i tako kasnije naplati tantijeme od emitovanja, ali to nema nikakve veze sa produkcijom jer te tantijeme ne naplaćuje produkcija, nego sami autori. Ono što je najvažnije, produkcija je precizno dostavila vreme trajanja i mesto pojavljivanja numera koje u seriji izvodi gospodin Ivan Kačavenda njegovom menadžeru, koji je te podatke tražio da bi izvođenja tih dela prijavio Sokoju i drugim agencijama. Da li ih je prijavio i šta se dešava sa tantijemama, Ivan Kačavenda mora da utvrdi sa svojim menadžerom i agencijama koje te tantijeme isplaćuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading