SPUTNJIK MOGU DA PRIME I NAJSTARIJI GRAĐANI: Popović uveren u bezbednost ruske vakcine, otkrio i KADA bi mogla početi proizvodnja u Srbiji!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.02.2021

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je danas da je vakcina Sputnjik V bezbedna i mogu da je prime svi građani stariji od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina.

RepublikaFoto: Republika
Nenad Popović

- Bilo je dilema i nedoumica. Ali, na naš zahtev juče smo imali hitan sastanak u Ministarstvu zdravlja Rusije. Bili su prisutni stručnjaci iz čuvenog instituta ''Gamaleja'' kao i svih drugih relevantnih struktura. Dobili smo razjašnjenja, pisma i dokumentaciju koji potvrđuju da su vakcine Sputnjik V bezbedne za građane starije od 60 godina - istakao je Popović za RTS i dodao da je sva dokumentacija momentalno prosleđena nadležnim institucijama u Srbiji.

Prema njegovim rečima, od danas će svi građani koji su se prijavili za "Sputnjik V" moći da dobiju poziv u centrima za vakcinaciju širom Srbije.

Popović je, povodom odlaska u Moskvu na razgovore sa ruskim stručnjacima, naveo kako je posao koji se radi za državu i zdravlje građana najpreči mogući.

- Tražimo sve mogućnosti kako bi Srbija dobila što više vakcina i kako bi prva u Evropi otpočela proizvodnju vakcina, u saradnji sa ruskim partnerima - kazao je on.

Upitan može li Srbija da proizvodi "Sputnjik V", imajući u vidu složenu proceduru i tehnologiju, Popović je odgovorio da je zahtev upućen Rusiji da se i u Srbiji proizvodi vakcina "Sputnjik V", kao i njihovo odobrenje da se krene u proces analize mogućnosti proizvodnje u Srbiji, direktan rezultat dogovora dvaju predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

- Siguran sam da ćemo uz pomoć naših stručnjaka uspeti da kreneno u proizvodnju. Ipak, potrebno je ustanoviti tehničke i tehnološke mogućnosti na ''Torlaku'' - naveo je Popović.

Kako je dodao, za drugu fazu je potrebno da se nabavi adekvatna oprema, "ali potrudićemo se da do decembra sva ta oprema bude u Srbiji".

- Međutim, prvu fazu možemo da pokrenemo već za tri meseca. To ćemo znati na osnovu današnjih razgovora sa stručnjacima iz Rusije - kazao je on i dodao da se radi o dobijanju supstance iz Rusije, potom punjenju u ampule, kao i pakovanju i distribuciji iz Srbije...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading