TIK-TOK BLOKIRAN ZA DECU ISPOD 13 GODINA! Psiholog upozorava roditelje: Budite oprezni, opasnost još nije prošla!

Autor:

Vesti

03.02.2021

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska platforma za postavljanje video-snimaka Tik-tok je blokirala pristup deci mlađoj od 13 godina. Na aplikaciji će se koristiti veštačka inteligencija, koja će potvrditi godište korisnika. Zabrana pristupa deci ispod 13 godina usledila je nakon smrti desetogodišnje devojčice iz Palerma koja je umrla tokom izazova u igri gušenja na Tik-toku.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako za Srpski telegraf ocenjuje klinički psiholog Aleksandra Janković, ovo je, svakako, dobra vest, ali to ne umanjuje odgovornost roditelja, koji moraju da vode računa šta im deca gledaju na internetu.

- To je, blago rečeno, nešto što je trebalo odavno da urade. Međutim, postavlja se pitanje kako su odredili baš granicu od 13 godina. Zrelost deteta je potpuno individualna, može da varira i zavisi od razvoja mališana. Ova blokada ne znači da će deca starija od 13 godina biti zaštićena, zato je važno da roditelji prijavljuju opasne izazove i da imaju kontrolu nad tim šta im deca rade i gledaju na društvenim mrežama, posebno na Tik-toku - rekla je Jankovićeva.

RepublikaFoto: youtube.com/ RTV Pink Official
Aleksandra Janković

Pod istragom Fejsbuk i Instagram

Nakon smrti devojčice u Palermu, italijanska policija je privela na ispitivanje ženu od 48 godina iz Sirakuze, na Siciliji, koja je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem video-snimka na Tik-toku. Ona je objavila video muškarca i žene kako obmotavaju lepljivu traku oko usta i nosa u još jednom Blekaut izazovu. Privedena žena, koja je imala 730.000 pratilaca, važila je za uticajnu tik-tokerku jer je pokrenula 20 opasnih izazova, uključujući udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju kleštima i lomljenje ruke loncem za kuvanje.

Policija koja istražuje smrt devojčice iz Palerma u međuvremenu je proširila istragu i na druge društvene mreže, kao što su Fejsbuk i Instagram, postavljajući pitanje kako je bilo moguće da otvori naloge na njihovim platformama. Iz Fejsbuka su poručili da će u potpunosti sarađivati sa policijskim istražiteljima.

Ona upozorava da mališani, posebno u tinejdžerskom uzrastu, imaju potrebu za dramatičnim iskustvima, uzbuđenjem i dokazivanjem pred virtuelnim vršnjacima, a da pritom uopšte nisu svesni opasnih posledica. Savet roditeljima je da razgovaraju sa svojom decom i da ne zatvaraju oči pred opasnostima koje vrebaju decu na internetu i da to što je dete kod kuće sa telefonom u ruci ne znači i da je i bezbedno.

 

Podsećamo, pre nešto više od sedam dana u Rakovici je pronađen dečak Đ. S. (9) obešen u svom domu i za koga se sumnjalo da je nastradao zbog učestvovanja u izazovu igra gušenja na Tik-toku. Prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, za nešto više od godinu dana, otkad ovaj izazov kruži Tik-tokom, stradala su 82 mališana širom sveta. U pitanju je ekstremna igra koja se sastoji u tome da učesnici pomoću kaiša obmotanog oko vrata namerno prekidaju dotok kiseonika, a sve s ciljem da izazovu osećaj koji čovek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svesti. Ova igra je vrhunac brojnih opasnih igara koji kruže Tik-tokom.

Neki od opasnih izazova

* Igra gušenja - dete obmota kaiš oko vrata i zateže ga dok se ne onesvesti. U dosta slučajeva završi se fatalno

* Gutanje kapsula sa tečnim deterdžentom

* Polivanje zapaljivim sredstvom i samopaljenje - cilj je pokazati ko duže može da izdrži toplotu, a završava se u bolnici sa opekotinama trećeg stepena

* Struganje zuba - poenta je da se zubi toliko sastružu da liče na ajkulin zub. To, prema upozorenjima stomatologa, trajno oštećuje zube

* Trljanje golih delova tela solju, a potom kockicama leda - to može da dovede do ozbiljnih oštećenja kože

* Lizanje WC-šolje - izazov je pokrenula Ava Luis iz Majamija sa željom da pokaže navodnu hrabrost u doba korone

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading