ČLANOVI KRIZNOG ŠTABA O IZJAVAMA DR NESTOROVIĆA: Šta da kažemo o tom pajacu, izgubio je svaki KREDIBILITET

Autor:

Vesti

03.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgubio svaki kredibilitet!

RepublikaFoto: Tanjug
NEKAD BILO Posle jedne od sednica kriznog štaba

Dok njegove kolege u skafanderima provode sate i sate u crvenoj zoni, vraćajući ljude iz mrtvih, nekadašnji član kriznog štaba Branimir Nestorović šeta se od televizije do televizije i priča da KOVID ne postoji, da su testovi lažni, a vakcine beskorisne.

Srpski telegraf pokušao je juče da dobije neki komentar među Nestorovićevim kolegama koje su i sada u kriznom štabu. Zvanično, niko nije hteo da daje izjavu i konfrontira se sa pulmologom, međutim, od dvoje koji su pristali na neformalni razgovor dobili smo gotovo identične odgovore.

- Verujte, nije to što niko neće zvanično da komentariše zbog nekog straha od njegovih nazovi argumenata. Naprotiv, a o tome smo i pričali pred poslednje sastanke štaba, pre nego što počne sednica, profesor je među nama izgubio svaki kredibilitet. Svojim gostovanjima po televizijama pretvorio se u cirkusanta i dvorsku ludu - rekao nam je jedan od sagovornika, a isto je ponovio i drugi.

SVIMA SE SMUČIO

Kako su još dodali, nije im jasno da je Nestorović nesvestan činjenice da njegove reči ne mogu u očima građana imati istu težinu, kao da ih izgovara neki laik. Takođe, nije im jasno zašto te stavove nije zastupao dok su zajedno sedeli u štabu i nekim danima bukvalno se molili da bude što manje žrtava korone.

Lekari koji nisu u kriznom štabu bili su raspoloženiji da govore pod imenom. Pulmolog dr Tatjana Radosavljević, nekadašnja predsednica Lekarske komore Srbije, navodi da ne želi da komentariše tuđe izjave, ali da može da iznese svoje mišljenje:

- KOVID je opasna bolest, o kojoj koliko god da znamo ne znamo dovoljno. Vakcine su, kao i kod drugih pandemija, sredstvo da se zaustavi ova bolest i ja lično sam primila kinesku vakcinu.

Neke od šokantnih tvrdnji

1. Nema pandemije, nisu postojali uslovi da bude proglašena

2. Test je 95-96% lažno pozitivan, to se znalo na početku. Ja bih rekao da je namerno napravljen ovaj test

3. Umro ovaj, umro onaj, ali kako da vi dokažete da je neko umro od vakcine, oni kažu bili su stari

4. Ja sam bio za to da mi tako malo glumimo epidemiju, ali da ipak ne oštetimo ekonomiju

5. Niko meni ne bi dao garant da ja odem na usavršavanje da dokažem da KOVID ne postoji ili da je malo smrtonosan

6. Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva

7. Evo da kažem za žene. Estrogen definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju

8. Tramp je sve dobro rekao, virus će nestati i neće trebati vakcina. Ne može da se napravi vakcina za virus koji se menja

9. Pre bih umro nego da primim vakcinu

10. Italija je posle Kine zemlja sa najvećim brojem umrlih od koronavirusa. Za to su krivi slabi italijanski geni

NAPRAVLJEN RŠUM

Epidemiolog dr Zoran Radovanović iznosi sledeći stav:

- Ne bih se bavio komentarisanjem tih izjava, etički odbor treba da se sastane i već mesecima se polemiše o svemu. Ono što mogu da kažem je da ova pandemija ispunjava sve uslove za pandemiju, budući da je već u prvoj godini postojanja odnela više žrtava nego prethodne dve, pandemija kolere 1961. i pandemija HIV. Ova pandemija je počela 2019. i napravila veći ršum, bitnije uticala i na ekonomiju i na ponašanje, imala veće i ozbiljnije efekte, poremetila funkcionisanje u globalnim razmerama. Vakcine su te koje štite, samo u različitoj meri, a što se tiče PCR testa, to je pouzdan i siguran pokazatelj, samo je važan momenat u kom se testirate.

Lekarska komora: Kolege, iznosite samo naučno utemeljene informacije

Na pitanje Srpskog telegrafa o tome kako komentarišu televizijska pojavljivanja dr Branimira Nestorovića i njegove tvrdnje iz Lekarske komore Srbije dobili smo odgovor u kojem se ne pominje ime dr Nestorovića, ali je jasno na koga se misli.

- Lekarska komora Srbije osuđuje svako istupanje u javnost koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje. Svako iznošenje neproverenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može naneti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode. Apelujemo na kolege da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u opravdanost medicinskog postupanja - navode iz komore, uz napomenu da su više puta izneli jasan stav o značaju imunizacije i vakcina, kao jednog od najvećih dostignuća čovečanstva.

Brojke lagano padaju

zaraženo 1.903

(144 više dan ranije)

testirano  12.191

(1.720 više nego dan ranije)

umrlo 18

ukupno umrlo 4.056

na respiratoru 139

(šestoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 4.017

(17 manje nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan

03.02.2021 22:39

Sto kaze Nikola Djurcko u filmu Najebacete, kad tad videcete kako ce vam narod suditi za sve sto ste nam uradili.