LOŠE VESTI! NOVI SOJ KORONAVIRUSA UBIJA ČAK 40% VIŠE: Otkriven prvi slučaj i u Srbiji!

Autor:

Vesti

25.01.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve loše vesti u jednom danu! Novi soj koronavirusa, takozvani britanski, stigao je u Srbiju. Istovremeno, premijer Velike Britanije Boris Džonson objavio je da su njihovi vodeći naučnici utvrdili da je on od 30 do 40 odsto smrtonosniji od ostalih varijanti KOVID-19.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

- Pored toga što se brže širi, postoje dokazi da je novi soj povezan sa većom smrtnošću - rekao je Džonson na konferenciji za novinare, sazvanoj upravo zbog ove vesti.

Vakcine koje se trenutno koriste u Britanije su efikasne i protiv novih varijanti, naveo je Džonson i naglasio da je upravo novi soj razlog zbog kojeg je britansko zdravstvo pod snažnim opterećenjem.

GRUBA RAČUNICA

Glavni naučni savetnik britanske vlade Patrik Volans je na istoj konferenciji potvrdio da postoje dokazi da nova varijanta virusa nosi veći rizik od smrtnosti.

- Ako uzmete, na primer, muškarce u šezdesetim godinama, prosečan rizik je da će na 1.000 obolelih, grubo rečeno, njih 10, nažalost, preminuti od virusa. Sa novom varijantom, za 1.000 obolelih, moglo bi da se, prema grubim podacima, očekivati da će ih umreti 13 ili 14. To je veća smrtnost čak 30 ili 40 odsto - objasnio je Volans.

A da je britanski soj virusa, koji je zvanično potvrđen u više od 70 država, stigao i u Srbiju, otkrio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

- Otkriven je kod državljanke Srbije koja je doputovala iz Londona u Beograd - istakao je šef države.

Ovo su novi sojevi

1. Britanski (stigao u Srbiju)

2. Južnoafrički

3. Amazonski (Brazil)

Vučić je rekao da ga novi soj virusa plaši zbog velikog broja zaraženih tim sojem u Velikoj Britaniji, ali je poručio da za sada nema mesta panici jer su izolovani apsolutno svi kontakti s kojima je putnica iz Londona bila.

- I doktor Kon, Pelemiš, Darija Kisić, Srđa Janković su u pravu. Želim da vas obavestim da je novi soj koronavirusa stigao u Srbiju, imamo zvanične podatke. Uplašen sam, zato i žurimo sa vakcinacijom. Jutros me je o tome obavestio ministar Lončar - objasnio je Vučić.

Kako je rekao, žena je na PCR testu po ulasku u zemlju bila negativna, a blage simptome je dobila nešto kasnije, dok njen suprug ima teže simptome.

- Važno je da je Institut "Torlak" uradio dobar posao i da je novi soj otkriven na vreme kako bi svi kontakti bili izolovani. Sada je važno da se nastavi sa vakcinacijom, koja je delotvorna i protiv novog soja.

Klinike van KOVID sistema

Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju izašle su iz KOVID sistema, a druge pacijente od ove sedmice počeće da prima i Klinika za plastičnu hirurgiju, potvrdio je direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Milika Ašanin

On je naveo da je situacija u bolnicama bolja i da to daje mogućnost da neke bolnice izađu iz KOVID sistema.

- Mi smo, prema planu Ministarstva zdravlja, pre tri dana otpustili poslednje pacijente sa Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju, onda je usledila dezinfekcija i sad smo spremni za prijem pacijenata na tim klinikama - rekao je Ašanin.

VREME ZA OPREZ

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, rekao je da bi zbog novih sojeva trebalo da ostanemo dosledni u sprovođenju mera. On je, međutim, za razliku od Britanaca, ukazao na to da naučni radovi ne govore o velikom povećanju smrtnosti, ali govore o povećanoj zaraznosti, o čemu bi trebalo voditi računa.

 

 

 

- Dobro je što u ovom trenutku imamo smanjenje broja obolelih. Na taj način zdravstveni sistem može malo da predahne, ali moramo biti spremni za novi soj virusa. Prema onome što se do sada zna, sve vakcine koje se koriste u Srbiji štite i od novog soja - kaže doktor Tiodorović.

I šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marjan Ivanuša pozvao je da se što više građana vakciniše. Kako je rekao, to je važno jer bi novi soj mogao dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Si Đinping

Si Đinping dao Srbiji vakcine po nižoj ceni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se vodi globalni rat, u pravom smislu te reči, oko nabavke vakcine jer je pitanje vakcine pitanje ekonomskog opstanka.

- Mi ćemo de fakto biti ispred svih zemalja EU po pitanju vakcinacije. To je neverovatna činjenica - konstatovao je predsednik Vučić.

On je kazao da je Srbija naručila osam miliona vakcina, ali je problem što ih nema, te je situacija kao u ratu kada naručujete tenkove i helikoptere, a oni ne dolaze. Vučić je opisao i kako je tekao početak borbe za vakcinu, navodeći da je u izveštaju jedne zapadne tajne službe pročitao da je kineska vakcina najbolja, te da se zato trudio da upravo do nje dođemo.

- Ali me je razbesnelo kada sam pročitao izveštaje o zahtevima za nabavke, koji tada, krajem avgusta, još nisu bili zvanični, pojedine zapadne zemlje naručivale su vakcine, pet-šest, pa i sedam puta više nego što imaju stanovnika. A onda za nas ne ostaje ništa - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija nabavila "Fajzerovu" vakcinu jeftinije nego svi zajedno koji su naručivali po 500 miliona komada. Kada je reč o kineskoj vakcini, kaže da nije netačna informacija koju je izneo profesor Goran Belojević, koji je kazao da vakcina i revakcina koštaju 140 dolara, dodajući da će na crnom tržištu cena ići i na 500 dolara. Ipak, kako je naveo, zahvaljujući predsedniku Kine Si Đinpingu, kojem je Vučić pisao još u oktobru, dobili smo milion vakcina po višestruko nižoj ceni od pomenute.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading